Mersin'in Erdemli ilçesinde bir sit alanında define arama maksadıyla kaçak kazı yaptıkları belirlenen 9 kişi yakalandı.

Mersin Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, bir ihbarı değerlendiren Erdemli İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçeye bağlı Veyselli köyü Arpalıçukur mevkiinde bulunan ve birinci derece sit alanı olan Veyselli ören yerinde, çaldıkları bir ekskavatör ile kaçak kazı yaptıkları belirlenen A.A. (43), Ş.A. (36), M.T. (47), Ö.Ç. (54), H.B. (27), N.B. (58), Ü.A. (39) ve M.A. (34) adlı kişileri suçüstü yakaladı. Şüphelilerin araçlarında ve bölgede yapılan aramalarda, Çiriş köyünden çaldıkları belirlenen bir adet ekskavatör, bir adet tarihi eser figürleri gösterir kitapçık, bir adet 50 Zloty (Polonya para birimi) banknot, bir adet tedavülden kalkmış 250 bin TL ve bir adet tedavülden kalkmış 500 bin TL ele geçirildi. Gözaltına alınan 9 şüphelinin sorgularının sürdüğü ifade edildi.

Öte yandan, Mersin Valiliği koordinesinde İl Jandarma Komutanlığı ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştirdikleri, kültür ve tabiat varlıklarının korunması konusunda 'Mirasına Sahip Çık, Geleceğine Umut Ol' sloganı ile başlatılan proje çalışmasının başarıya ulaştığı vurgulandı. Kentin tarihi ve kültürel eserlerinin korunmasının hedeflendiği proje kapsamında, Mersin'deki kültür ve tabiat varlıklarının yoğun olarak bulunduğu ilçe, belde ve köylerde vatandaşların konuyla ilgili bilgilendirildiği, Jandarma Komutanlığı'nca hazırlanan broşürlerin bölge halkına dağıtıldığı kaydedildi. Ayrıca, jandarma asayiş timlerince kültür ve tabiat varlıklarının yoğun olarak bulunduğu bölgelerde önleyici maksatlı kontrol ve denetimlerin de artırıldığı ifade edildi. Projenin başladığı 12 Şubat 2014 tarihinden bu yana 8 kaçak kazı olayında, toplam 32 şüphelinin yakalanarak adli makamlara sevk edildiği belirtildi.

Açıklamada, binlerce yıllık tarihin izlerini taşıyan ve dünyanın en büyük açık hava müzesi kentlerinden biri olan Mersin'de, Jandarma Komutanlığı'nın tarihi eser kaçakçılığı ile mücadeleye yönelik gayretlerinin ve bilgilendirici, bilinçlendirici mahiyette seminer ve çalışmalarının artarak devam edeceği vurgulandı.