Diyetisyen Hümeyra Tiryaki, Türkiye’de kadınların yüzde 40’ının erkeklerin yüzde 20’sinin obez olduğunu belirtti.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde "Obezite nedir, nedenleri nelerdir, yol açtığı sağlık sorunları nelerdir ve tedavi yöntemleri" konulu halka açık bir seminer yapıldı.

"ALIŞVERİŞE ÇIKARKEN MUTLAKA LİSTE YAPIN"

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan seminerde açıklamalarda bulunan Diyetisyen Hümeyra Tiryaki, alışverişe çıkarken mutlaka liste yapılması gerektiğini söyledi. Alışverişe çıkarken hastalara tok karnına çıkmalarını tavsiye eden Tiryaki, şöyle konuştu: "Aç karna alışverişe çıkmak doğru değil. Bir diğeri ezbere değil evde liste yaparak alışverişe çıkılması gerekir. İhtiyaçlarımızı belirleyerek alışverişe çıkmak yine çok anlamlı. Aç karna ve elimizde bir liste olmadan alışverişe çıktığımız zaman istediğimiz her şeyi alabiliyoruz. Alınan her şeyle eve gelince aldığımız ürünleri bir şekilde tüketiyoruz. Bunun önüne geçmek için tok karna alışveriş yapmalı."

KALORİSİ DÜŞÜK YİYECEKLER ÖN TARAFA

Buzdolabını yerleştirirken ön tarafa kalorisi düşük yiyecekler, arka tarafa kalorisi yüksek yiyeceklerin konulmasını öneren Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hemen tüketimi hazır olan gıdaları kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Yine alışveriş yaparken özellikle hazır ürünlerin etiketine bakmaya önem verelim. Şekeri ve yağı yüksek yiyeceklerden uzak duralım. Çünkü bir gram yağ vücudumuza 9 kalori olarak dönüyor. Genel de bu atlanıyor. Yine sofraya oturduğumuzda lokmaları ağzımızda çok fazla çiğneyip daha sonra yutmalıyız. Mümkünse yemek sırasında televizyon izleme gibi ya da sohbet gibi toplu aktiviteleri önermiyoruz. Yemeklerimizde küçük tabak ama salatalarda büyük tabak tavsiye ediyoruz. Yemeğe başlarken önce az yağlı pişmiş çorba, az yağlı ya da yağsız bir salataya geçmek ve daha sonra diğer ana yemekleri tüketmeyi öneriyoruz."

"SOFRAYA TENCERE GETİRMEYİN"

Sofraya tencerenin getirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Hümeyra Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti: "Mümkünse tencereyi masaya getirmeyip, servisi mutfakta yapıp içeriye getirmeyi öneriyoruz. Doyduğumuz an sofradan kalkalım. Yine televizyon önünde çok fazla zaman geçirmeyelim. Genelde akşamları televizyon izlerken atıştırmalıklar çok fazla ülkemizde. Onları mümkün mertebe tüketmeyelim. Su tüketimi çok önemli. Genelde atlanıyor. Günlük 8-10 bardak aralığında su içelim. Özellikle yemek yaparken dikkat etmemiz gereken durumlar var. Etlerin yağsız taraflarını almaya önem verelim."

"EVDEKİ SERVİS KEPÇELERİNİ KÜÇÜLTÜN"

Evdeki servis kepçelerinin de küçültülmesi gerektiğine vurgu yapan Tiryaki, şunları söyledi: "Bizde şöyle bir alışkanlık var. Diyete girince bir kepçe olsun ama kepçenin büyüklüğü de çok önemli bizim için anlamlı. Mümkünse evdeki servis kepçelerini küçük boya döndürün."

Diyetisyen Hümeyra Tiryaki, Türkiye’de kadınların yüzde 40’ının, erkeklerin yüzde 20’sinin obez olduğuna vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı: "Hanımlar ne yazık ki erkeklerden daha şanssız ülkemizde. Dünya genelinde de o şekilde. Hani obezite sadece bizim ülkemizin değil, neredeyse dünyanın çok ciddi bir sorunu. Bunun birçok nedeni var. Yapacağımız en güzel şey doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmak. Varsa problem değil. Yoksa yanlışları düzelteceğiz. En önemlisi fiziksel aktiviteyi artırmamız lazım."