Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Akil adamlar komisyonu fikrini ilk olarak Abdullah Öcalan tarafından ortaya atıldığını ileri sürerek, "Türkiye'nin bölünmesine müsaade etmeyiz" dedi. Türker, hükümet ile PKK arasında yapılan görüşmelerin içeriğinin açıklanması gerektiğini söyledi.

DSP İstanbul İl Kongresi, Şişli Kent merkezinde yapıldı. Kongreye katılan Demokratik Sol Parti(DSP) Genel Başkanı Masum Türker, gündeme ve barış sürecine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Türker, Akil adamlar komisyonu fikrini ilk olarak Abdullah Öcalan tarafından ortaya atıldığını söyledi.

Akil adamlar konusunu Türkiye’nin gündemine taşıyan kişinin Abdullah Öcalan olduğunu iddia eden DSP Genel Başkanı Masum Türker, "Öcalan bu konuyu ilk kez 2004 yılında gündeme getirdi. Yani terörün tekrar hortlamaya başladığı ve AKP’nin politikaları ile beslenip tekrar devreye girdiği tarihte söyledi. En son bir yıl kadar önce tekrar gündeme getirdi. Türkiye üzerinde çok ciddi oyunlar oynandı ve bugüne gelindi.’’ dedi.

DSP Genel Başkanı Türker, "2012 Eylül ayında aslında anlaşma yapıldı. İmzaladılar anlaşmayı ancak içeriği açıklanmıyor. Taksitle öğreniyoruz. Barajın düşürülmesi konusunda anlaştılar ancak açıklanmıyor. Çünkü AKP ile PKK’nın anlaşmasında Adil adamlar komisyonu ve barajın düşürülmesi yer alıyor’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin üniter yapısının bozulmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Türker, "Osmanlı döneminde Ermeni ile Rum anlaşabilmek için Türkçe konuşuyorlardı. Güneydoğu’da Arap ila Kürdün anlaşma dili Türkçeydi. Bizim vatanımız coğrafi olarak ortak dile dayanarak Türkiye cumhuriyeti olarak kurulmuştur ve kuran ahaliye de Türk milleti denir.’’ şeklinde konuştu.

"Türkiye ile ilgili yapılan anlaşma karşısında bizim duruşumuz bellidir" diyen Türker, "Türkiye bölünmez, Atatürk’ten vazgeçmez. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olarak ömrünü sürdürecektir. Bizim başka bir duruşumuz olamaz. Üniter yapıdan vazgeçmeyeceğiz. Başkanlık sistemi adı altından ülkenin eyaletlere bölünmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.