CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, MİT Tırları’nın durdurulmasına ilişkin görüntüleri yayınlaması için Can Dündar’a verdiği iddiasıyla İstinaf Mahkemesi’nde yargılandığı davada, 5 yıl 10 hapse çarptırıldı ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT Tırları’nın durdurulmasına ilişkin görüntüleri yayınlaması için Can Dündar’a verdiği iddiasıyla İstinaf Mahkemesi’nde yargılandığı davanın üçüncü celsesi görüldü.

BERBEROĞLU ’SEGBİS’ İLE BAĞLANDI

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’inci Ceza Dairesi’nde kapalı olarak görülen duruşmaya, tutuklu sanık Enis Berberoğlu, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, avukatları Murat Ergün, Yiğit Acar ve Zeynel Öztürk, eşi Oya Berberoğlu ile kızı Dilara Berberoğlu da salonda hazır bulundu. Duruşmaya Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı (MİT) avukatı Fuat Midas, Ümit Ulvi Canik ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın avukatı Sara Kanalka ve Hatica Özay da katıldı.

25 YIL HAPİS CEZASI KARARI BOZULDU

3,5 saat süren duruşmanın ardından 2’inci Ceza Dairesi kararını açıkladı. Daire kararında, yerel mahkeme olan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanık Enis Berberoğlu’na “devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk maksadıyla açıklama” suçundan verilen 25 yıl hapis cezası kararını bozdu.

Mahkeme, sanık Enis Berberoğlu’nun eyleminin “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçunu oluşturduğunu belirterek ve sanığın geçmişi, eğitim ve bilgi düzeyi, konumu, suça konu görüntü ve bilgilerin içeriğinin yayınlanmasının meydana getireceği sonuçları öngörebilme durumuna rağmen bilgileri açıklamış olması ve buna bağlı kastının yoğunluğunu dikkate alarak sanık Berberoğlu’nun 7 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Ardından sanığın geçmişi, sabıkasız oluşu ve geleceği üzerinde etkisini dikkate alan mahkeme, sanığın cezasında indirime giderek 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Ayrıca daire kararında, sanığın işlemiş olduğu eylemin terör ve terör amacı ile işlenen suçlardan olmaması nedeniyle cezada artırım yapılmasına yer olmadığını tutanağa geçirdi.

Kararın ardından duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Enis Berberoğlu, “25 yılla başladık, 5 yıla kadar düştük. Moralinizi bozmayın arkadaşlar” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

MİT Tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntüleri yayınlaması için Can Dündar’a verdiği iddiasıyla Enis Berberoğlu hakkında "Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda mahkeme önce Enis Berberoğlu’nu, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan müebbet hapse çarptırmış, ardından ‘cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususları, sanık lehine takdiri hafifletici sebep’ olarak niteleyerek Berberoğlu’nun cezasını 25 yıla indirmişti.

Karara itiraz eden Enis Berberoğlu’nun avukatı İstinaf Kanun yoluna başvurdu. İstinaf mahkemesi, kararı bozarak Berberoğlu’nun yerel mahkeme olan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına hükmetti. İstanbul 14’cü Ağır Ceza Mahkemesi, bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak , dosyayı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’ne iade etti ve Enis Berberoğlu’nun yargılanmasına İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’nde yeniden başlandı.

(Gamze Erdemir - Cenk İşver / İHA)