Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’taki konuşmasını provoke etme girişiminde bulunan 5 PKK/YPG’li teröristin gözaltına alındığı ve ifadelerinin ardından serbest bırakıldıkları kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı için geldiği New York’ta Müslüman toplumuna hitap etmek için geldiği salonda protesto edilmek istendi. Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından düzenlenen toplantıda, Erdoğan konuşmasına başladıktan birkaç dakika sonra pankart açıp protesto etmek isteyen protestoculara güvenlik görevlileri müdahale etti. Bu esnada çıkan arbedede, birkaç kişinin salondan yaka paça çıkarıldığı görüldü. Erdoğan’ın arbede sırasında konuşmasına ara vererek salondakilere “Sakin olun” dediği duyuldu.

Toplantının yapıldığı New York Times Meydanı’ndaki Marriott Marquis otelinin güvenlik görevlilerinin de müdahale ettiği olayda, salondaki katılımcıların bir protestocuya vurdukları görüldü. Erdoğan konuşmasına devam ettikten bir süre sonra salondan bir başka protestocunun yaka paça götürüldüğü görüldü. Bu protestocunun da Erdoğan’ı dinlemeye gelenlerin yumruklarına hedef olduğu kameralara yansıdı.

İkinci arbede sonrasında konuşmasına bir kez daha ara vermek zorunda kalan Erdoğan, katılımcıların provokatörlere tepki göstermesi üzerine, "Değerli kardeşlerim, sizden benim bir ricam var. 3-5 kendini bilmeze, 3-5 salon teröristine bu güzel toplantımızı lütfen feda etmeyelim." dedi. ABD’nin değişik eyaletlerinden Erdoğan’ı dinlemeye gelen katılımcılar PKK/YPG’lilere tepki göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı slogan ve alkışlarla destek verdiler. İçeri sızan terör örgütü mensuplarının PYD üyesi oldukları tespit edildiği belirtildi. Bir diğer YPG’li protestocunun ise Rakka’da savaşan Lucas Chapman olduğu tespit edildi. TASC’tan yapılan açıklamada, protestoculardan birinin içeri rahat girebilmek için Erdoğan tişörtü giydiği ve bu şekilde içeriye sızdığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mayıs’taki Washington ziyareti sırasında çıkan olayların ardından Türk korumalar hakkında yakalama kararının çıkmasının ardından Ankara’nın New York gezisinde benzer gerginliklerin olmaması için aldığı tedbirlerin sonuç verdiği gözlendi. New York Polis Teşkilatı’nın eski toplum koordinatörü Erhan Yıldırım Türk korumalarla Amerikan polisi ve gizli servis ajanlarının koordinasyonunda kritik görev üstlendiği vurgulandı.

(Hasan Çelik/İHA)