Darbe girişiminin yaşandığı gece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu uçağın pilotu ile kule arasında yaşanan görüşme kayıtları ortaya çıktı. Kule görevlisi, Erdoğan’ın içinde olduğu TC Ata uçağının pilotuna, yakınlarında Akıncılar’dan kalkan F 16’ların olduğu bilgisini verdi.
Darbe girişiminin yaşandığı saatlerde, Dalaman Havalimanı’ndan havalanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçağı Atatürk Havalimanına inişi sırasında darbecilere ait F 16’lar da havadaydı. Atatürk Havalimanı kontrol kulesi görevlisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın içinde olduğu TC Ata uçağının pilotuna yakınlarında Akıncılar üssünden kalkan F 16 savaş uçaklarının olduğunun bilgisini verdi. Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın içinde olduğu TC Ata uçağı Atatürk Havalimanı’na indikten sonra güvenlik nedeniyle Genel Havacılık Terminaline yönlendirildi. Burada bir süre uçak içinde bekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra uçaktan inerek araba ile Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evine geldi.

Pilot ile kule arasında geçen o konuşmalar:
Kontrolör: Şuan hangi piste iniş yapacağınızla ilgili şuan tam karar veremedik. Kule tarafından ben sizi yaklaştırmaya devam edeceğim 05 pistine (Florya-Ataköy yönündeki) doğru kendileri bilgi verecekler hemen.
Pilot: Mümkün olursa 3.5’e (Florya-Sefaköy yönündeki pist) inmeyi talep ederiz
Kontrolör: Mutabık hocam ayrıca şunu da 05 inerseniz y apronu olabilirmiş bu da net değil 3.5 inecek olursanız v apronu olabilirmiş
Kontrolör: TK8456 İstanbul hocam bir trafik bilgisi vereceğim askeri trafik temasımız yok. Akıncı’dan kalktığını öğrendik şu an boğaz üzerinde bin 500 feet ile 6 bin 7 bin feet arasında sürekli dalış tırmanış yapıyor meydan kuzey doğusu civarlarında dolanıyor yani genelde boğaz civarı kuzeye çıkmadan dolaşıyor yani niyetini bilmiyoruz temasımız yok. Nasıl bir trafik olduğunu da bilmiyoruz. Hızlı bir trafik muhtemelen askeri.
Pilot: Anlaşıldı efendim radar teması mevcut o uçakla mutabık mıyız?
Kontrolör: Biz radarımızda görebiliyoruz çok hızlı bir trafik bizde yetkisi olmadığı için ne yapabileceğini bilmiyorum o yüzden ben takip edilsem bile ayırma konusunda kesinlikle bir şey söylemem ne amaçla dahi kalktığını bilmiyorum. O yüzden bunu söylemek istedim. Sizin de niyetiniz de etkili olabilecek.
Pilot: Anlaşıldı efendim biz 05’e devam ederiz bir an önce iniş olursa memnun olacağız. Trafikle ilgili bir durum olursa bilginizi bekliyoruz.
Kontrolör: Anlaşıldı hocam ben yaklaştığınız zaman tekrar sürekli bilgilendirme yapacağım. Pozisyonunu vermeye çalışacağım.
(İHA)