Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Danıştay saldırısını faili Alparslan Aslan ile İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinin altında imzası olduğu iddia edilen emekli Albay Dursun Çiçek, eski Emniyet Müdürü İbrahim Şahin, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ve avukat Kemal Kerinçsiz tahliye edildi.

Ergenekon davasında tutuklu bulunan sanıkların tahliye başvuruları mahkemelerce değerlendiriliyor. Değerlendirilmesi biten talepler üzerine 3 sanık daha tahliye edildi. Bazı sanıkların tahliye talepleri ise yarın değerlendirilecek.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararda Alparslan Arslan'ın 20 Mayıs 2006'da tutuklandığı hatırlatılarak tutuklanması nedeniyle 5 yıllık sürenin 21 Mayıs 2011 tarihinde dolduğu belirtildi. Yapılan yasa değişikliği ile tutukluluk süresinin 5 yıla indiği belirtilerek bu sürenin Arslan için dolduğu ve bu nedenle derhal salıverilmesinin gerektiği vurgulandı.

Mahkeme, Alparslan Arslan'ı tutuklulukta geçirdiği 5 yıllık sürenin dolmuş olması nedeniyle tahliye ederken Arslan'ın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri mesai saatleri içinde ikametgahına en yakın kolluk kuvvetine imza atmasına hükmetti. Arslan'a ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da kondu.

ÇİÇEK İÇİN "BAŞBUĞ" KRİTERİ

Dursun Çiçek için ise 5 yıllık sürenin dolmadığına dikkat çekilerek emekli Orgeneral İlker Başbuğ için verilen tahliye kararına değinildi. Tutukluluk süresi 5 yılı dolmayan İlker Başbuğ'la Anayasa Mahkemesi'nin kararına vurgu yapılarak, "Anayasa Mahkemesi'nin emsal teşkil eden bu karar uyarınca bu dosya kapsamında hükmen tutuklu pozisyonunda bulunan ve azami tutukluluk süresi 5 yılı doldurmayan diğer sanıklar hakkında diğer ağır ceza mahkemelerince tahliye kararları verilmiş olunması, Dursun Çiçek açısından hak ve nefaset kuralları ile tutuklamanın tedbir olması şu aşamada tutukluluktaki gayenin gerçekleşmesi olması hususları gözetilerek, Dursun Çiçek hakkında verilen hükmün gerekçesinin uzunca bir süredir yazılmamış olması nedeniyle tahliye taleplerine ilişlin temyiz incelemesi yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce değerlendirilememiş olunması hususları bir bütün halinde gözetilerek karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Bu nedenlerle Çiçek'in tahliyesine karar veren mahkeme, Çiçek'e yurtdışına çıkış yasağı koydu. Çiçek ayrıca Cuma günleri evine en yakın kolluk kuvvetine de imza verecek. Ancak Çiçek, Balyoz hükümlüsü olduğu için cezaevinden çıkamayacak

İBRAHİM ŞAHİN, YALÇIN KÜÇÜK VE KEMAL KERİNÇSİZ DE TAHLİYE

Eski polis müdürü İbrahim Şahin'in tahliye talebini değerlendiren İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk süresini 5 yıl olarak düzenleyen yasa değişikliğine vurgu yaptı. Mahkeme, tutuklulukta 5 yılı doldurduğunu belirttiği Şahin'in tahliyesine karar verdi. Ancak mahkeme Şahin için yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir gün en yakın karakola imza atma zorunluluğu getirdi.

Dava kapsamında 22 Ocak 2008’de tutuklanan avukat Kemal Kerinçsiz de tahliye edildi. Kerinçsiz’in talebini değerlendiren İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi uzun tutukluğu göz önünde bulundurarak Kerinçsiz’in tahliyesine karar verdi. Gazeteci-yazar Yalçın Küçük’ün tahliye taleplerini değerlendiren 8. Ağır Ceza Mahkemesi Küçük’ün tahliyesine karar verdi.

TAHLİYE TALEPLERİ YARIN DA DEĞERLENDİRİLECEK

Öte yandan Ergenekon davasında tutuklu bulunan bazı sanıkların tahliye talepleri ise yarın değerlendirilecek. Tahliye talebinde bulunan sanıklardan Mehmet Eröz, Tuncer Kılınç ve Deniz Yıldırım’ın talepleri ise yarın değerlendirilecek.