Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada hakkında yakalama kararı çıkarılan sanık Erhan Tuncel tutuklandı. Tuncel savunmasında, “Bu yolda vatan için bir aile, bir gençlik, bir istikbal kaybettim. Vatan sağolsun’’ dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay’da bozulmasının ardından ilk duruşma 17 Eylül 2013'de görülmüştü. Duruşmada mahkeme heyeti Erhan Tuncel’in tutuklanması için hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Polis, Tuncel'i, arkadaşının telefon sinyallerini takip ederek yakaladı ve Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirdi. Asayiş Şube Müdürlüğü’nde bir gece kalan Erhan Tuncer daha sonra Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. Adliyede resmi ve sivil giyimli çok sayıda emniyet görevlisi güvenlik önlemi aldı.

Duruşmanın görüldüğü 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bulunduğu adliyenin birinci katına asansör hizmeti verilmedi. Duruşma mahkemenin devam ettiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Erhan Tuncel adliyeye üzerinde eşofman takımıyla getirildi. Duruşma salonunda ise kıyafetini değiştirdiği ve takım elbise giydiği görüldü.

Mahkeme heyeti Tuncel’in yüzüne Yargıtay’ın bozma kararını ve hakkında iddia edilen suçları okudu. Daha sonra kendisine söz verilen Tuncel, Yargıtay’ın bozma kararına katılmadığını söyleyerek, daha önce mahkemede yaptığı savunmadan bazı bölümleri okuyacağını söyledi.

Mahkemenin hakkında daha önce beraat kararı verdiğini belirten Tuncel “Hangi maddelerden serbest kaldığım yazmaktadır ve bunlar bir hukukçu görüşüdür. Daha önce mahkemede mütalaaya karşı savunma vermiştim. Bunu tekrarlıyorum. Yasin’in grup lideri olduğu diğerlerine emir verdiği söylenmektedir. Benim grupla ilişkim yoktur. Talimat alma ve talimat verme gibi bir durumum yoktur’’ dedi.

“CİNAYETİ ÖNCEDEN 18 DEFA İHBAR ETTİM”

Savunmasına devam eden Tuncel cinayet gerçekleşmeden önce ilgili birimlere ihbarda bulunduğunu söyleyerek, “Bunları 18 defa ihbar ettim. Yasin Hayal’e araçta vermedim araçta almadım. İddia edilen ajan ve provokatörlük durumum yoktur. Sanıklar beyanlarında da hiçbir şekilde böyle bir durumdan bahsetmemiştir. Mc Donald’s taki patlama olayını ben çözdüm. İlgili jandarma görevlilerini ortaya ben çıkardım’’ şeklinde konuştu.

“VATAN SAĞOLSUN”

Herhangi bir yere kaçmadığını ifade eden Tuncel, “Bu yolda vatan için; bir aile, bir gençlik, bir istikbal kaybettim. Vatan Sağolsun’’dedi. Hakkında çıkan yakalama kararını 155 ve 156’yı arayarak öğrendiğini belirten Tuncel, “Herhangi bir yere kaçmadım. 155 ve 156’yı aradım. Bana hakkımda yakalama kararı çıkarıldığını ve teslim olmam gerektiğini söylediler. Bununla ilgili ses kaydımda vardır. Bunun üzerine bende avukatım aracılığıyla teslim olacağıma dair savcıya haber gönderdim’’ dedi.

Mahkeme başkanının, “Duruşma gününden haberin var mıydı?” sorusuna Tuncel, “Duruşma gününü 3 Aralık olarak biliyordum. Yurtdışına çıkış yasağım yoktu. Dünyanın her yerinde akrabam var. Ayrıca savunma hazırlıyordum. Kaçacak insan savunma hazırlamaz. İstesem zaten kaçardım. Basın yoluyla 15 gün içerisinde teslim olacağımı bildirmiştim. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum’’ diye konuştu.

Erhan Tuncel’in ardından avukatı Erdoğan Soruklu söz alarak tutukluma kararının yasal dayanağının olmadığını ve müvekkilinin kaçmadığını söyledi. Tutuklanmak üzere yakama kararı çıktıktan sonra müvekkilinin savunmasını hazırlamaya başladığını belirten Soruklu, “Çünkü kendisi suç faili değildir. Beraat edeceğine inanmaktadır. Hazırlık amacıyla teslim olmamıştır. Yurtdışına kaçma imkanı varken kaçmamıştır. Kamu görevi nedeni ile 5 yılı cezaevinde geçirmiştir. Yargıtay azmettirme değil iştirak suçundan yargılanmasını istemiştir. Azmettirme suçu iştirake dönüştürülmüştür. İştirakle yargılanan sanıklar 2 yıl tutukluluk halinin ardından serbest bırakılmıştır’’ dedi.

Erhan Tuncel’in Mc Donals’ın önünde bomba patlatılarak 6 kişiyi öldürmeye teşebbüsten yargılandığını hatırlatan avukat Soruklu, “Bu 6 kişi ayakta tedavi edilmiştir. Olayda kullanılan bomba öldürmeye mahal vermeyecek bir şekilde amatörce hazırlanmıştır. Olayın öldürmeye teşebbüs olarak nitelendirilmesi çok zorlama bir karardır. Yasin Hayal’inde bu suçtan aldığı ceza bellidir. Erhan Tuncel hem azmettirmekten yargılanıyor, hemde ihbarda bulunduğu görevlilerin gereğini yapmadıklarından yargılanıyor. Burada bir çelişki var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM) bu yönde kararı var. Olay gerçekleşmeden kendisi ihbarda bulunmuştur. Bu mahkeme ve Yargıtay kararlarında da yer almıştır’’ dedi.

Emniyette Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı olduğunu vurgulayan Soruklu, “Bu görev kapsamında cinayeti işleyen faillerin arasına katılmış ve aldığı bilgileri bağlı olduğu emniyet birimine bildirmiştir. Burada Erhan Tuncel’in eksikliği ya da hatası yoktur. Yakalama kararının kaldırılarak tahliye edilmesini talep ediyorum. Kendisi tüm duruşmalara katılacaktır” şeklinde konuştu.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, “Kaçma şüphesi nedeniyle ve dosyada yer alan suçlamaların önemli nitelikte olması nedeniyle Erhan Tuncel’in tutuklanmasına karar vererek bu kararı yüzüne okudu.

Tutuklanan Erhan Tuncel Metris Cezaevi’ne gönderildi.