İstanbul'dan getirdikleri çalıntı çeklerle Erzurum'da üç adet büyükbaş hayvan satın alan 3 dolandırıcı, tutuksuz yargılandıkları Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 37 yıl 24 ay hapis ve 207 bin 332 lira adli para cezasına çarptırıldı. Yargıtay 15. Ceza Dairesi, Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'emsal' teşkil edecek bu kararını oy birliği ile onadı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, Hayvan Pazarı'nda geçimini büyükbaş hayvan satışı yaparak sağlayan İshak A.'dan (44) üç adet büyükbaş hayvanı alan Ömer Acar (31), Cengiz Polat (29) ve Eyüp Ünsal (26), karşılığında bin 500 TL nakit para ve 5 bin 500 TL'lik çek verdi. İshak A., alacağını tahsil etmek için gittiği bankada çeklerin çalıntı, imzaların ise sahte olduğunu öğrendi. İshak A.'nın şikâyetçi olması üzerine Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul'da yapılan hırsızlık olayında çeklerin çalındığını belirledi.

"ÇEKLERİN ÇALINTI OLDUĞUNU BİLMİYORDUK"

Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan sanıklardan Ömer Acar, Cengiz Polat ve Eyüp Unsal, "İstanbul'dan aldığımız bu çeklerin çalıntı çek olduğunu bilmiyorduk. Dolandırıcılık amacıyla bu işi yapmadık. İddianamede savcı beyin bize isnat ettiği 'nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemedik. Bu amaçla örgüt kurmadık" diye savunma yapmıştı.

37 YIL HAPİS, 207 BİN TL ADLİ PARA CEZASINA JET ONAMA

Mahkeme, İstanbul'dan getirdikleri çalıntı çeklerle Erzurum'da hayvan satın alan sanıklara, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık' suçundan Ömer Acar'ı 20 yıl 18 ay, Cengiz Polat'ı 11 yıl 6 ay, Eyüp Unsal'ı ise 6 yıl hapis cezası olmak üzere toplam 37 yıl 24 ay hapis, Mahkeme ayrıca günlüğü 20 TL'den olmak üzere Ömer Acar'ı 120 bin 666 TL, Cengiz Polat'ı 60 bin TL ve Eyüp Unsal'ı ise 26 bin 666 TL olmak üzere toplam 207 Bin 332 TL adli para cezasına çarptırmıştı. Aynı davada yargılanan M.A. hakkında ise beraat kararı verilmişti.

CEZAEVİNE GİRECEKLER

Yerel mahkemenin verdiği kararı sanıkların temyize götürmesi üzerine dosyayı Yargıtay 15. Ceza Dairesi inceledi. Yargıtay 15. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararları oy birliği ile onadı. Bu gelişme üzerine sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.