Bundan dolayı istemsizce onurları kırılır. Bunun ise tek çözümü diş hekimliği alanında tel takılmasıdır. 

İşte diş teli hakkında özenle seçilmiş bilgiler:

  • Neden diş teli kullanmamız gerekli ?

Eğer dişleriniz bozuk bir görünüme sahipse hızlı bir şekilde doktora başvurmalısınız. Başvurduğunuz diş doktoru size genellikle diş teli tedavasini önerir. Bunun sebebi diş teli yamukluklarının en hızlı bu yolla tedavi edilebilmesidir.

  • Diş teli takılırken acı duyulur mu ?

Diş tellerinin takılması süresi ortalama olarak diş hekiminin becerisine göre değişmekle beraber yarım saattir. Bu süre içinde teller ve braketler yerine oturtulur. Fakat hiçbir şekilde canınız bu durumdan dolayı yanmaz. Sadece ilk birkaç haftalık süreçte yemek yediğiniz ve su içtiğiniz anlarda farklılık hissedersiniz. Bu kadar.

  • Tel takılma işlemi nasıl olur ?

Öncelikle eğer diş teli taktırmak istiyorsanız sonradan doğabilecek rahatsızlıklardan ötürü ağzınızda çürük diş varsa bunlar temizleniyor. Sonrasında ağzınıza elips şeklinde bir metal obje takılıyor. Bunun amacı tedavi sırasında ağzınızı refleks ile kapatmamanız. Bundan sonrasında dişlerinizin üstü biraz zımpara işlemine tabii tutuluyor. Daha sonra küçük kare olan teller yani braketler takılıyor ve son olarak üzerinden tel yardımı ile birleştirme işlemi yapılıyor. Bu noktadan sonra ağzınıza akan yapıştırıcı maddeler dişlerinizden kazınıyor. 

  • Tedavi için mutlaka diş çekilmesi gerekiyor mu ?

Bu durumlara göre farklılık gösterebiliyor tabi ki. Fakat çürük dişiniz mevcutsa bunun daha sonradan size rahatsızlık vermesi ve çekilmesi ihtiyacı duyulursa diş teliniz sökülmeye gerek kalmadan erkenden halledelim mantığı ile çürük dişleriniz çekiliyor.

  • Diş teli takanlara yasak olan şeyler

Eğer diş teli taktırdıysanız birkaç gün boyunca katı gıda maddelerini tüketmezsiniz. Şekerli ve asitli şeylerde ilk birkaç gün kesinlikle yasak sonraki süreçte kullanılması olumsuz şeklinde kabul edilir. Bu konuda önemli ve dikkatli şekilde hareket etmekte fayda var. Sonuçta sürekli takıp çıkarılan bir nesne değil.

  • Yetişkinler diş teli taktırabilir mi ?

Yetişkenlerin çocuklar gibi diş teli taktıramadığı yaygın olarak söylenir. Fakat bu sadece söylentiden ibarettir. Yetişkin insanlarda ağız yapılarında bozukluk varsa yamuk dişleri için diş teli kolaylıkla taktirebilirler. Tedavi sürelerinin çocuklara nazaran daha uzun olduğu sadece bir şehir efsanesinden ibarettir. Bu konuda tıp alanında kanıtlanmış bir durum yoktur. Diş hekimleri tam aksine yetişkinlerde de aynı sürede tedaviye yanıt aldıklarını söylüyorlar.

  • Kaç çeşit diş teli var ?

İki çeşit diş teli şuanda tıp dünyasında hizmet vermektedir. Bunlardan ilki porselen diş telidir. Maliyetinin yüksek olması dolayısıyla yaygın olarak kullanılmı yoktur. Özellikle ağzında diş teli olduğunun belli olmasını istemeyen maddi geliri yüksek insanlar tarafından tercih edilir. Tedavi süresi biraz daha uzundur. Metal diş teli ise daha uygun fiyatlıdır ve porselen diş telinin aksine ağızda daha çok belli olur. Tedavi süresi ise porselen diş teline göre çok daha hızlıdır. Çabuk yanıt alınır. Porselen diş teline göre daha çok dikkat etmek gerekmektedir.

  • Diş telleri çürük yapar mı ?

Diş tellerinin ağız içinde bulunan sağlıklı hiçbir dişi çürütmediği diş hekimi birliği tarafından açıklanmıştır. Diş tellerinin ağız içinde çürük oluşturmasının tek sebebi vardır. Eğer asitli, şekerli gıdaları çokça tüketirseniz ve bundan sonra diş macunu ile dişlerinizi fırçalamazsanız bu şeker ve asitler diş telleri üzerinden sürekli diş ile temas eder. Bu uzun süreli temas sonrası dişte çürüme görülür. Eğer diş teli taktırdıktan sonra dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyorsanız hiç bir çürük sorunu ile karşı karşıya gelmezsiniz.

  • Diş teli tedavisi ne kadar ?

Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki diş teli tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden ancak diş teli ücreti düzgün bir muayne yapıldıktan sonra kesinleşecektir. Fakat en minimum diş teli ücreti 3.000 TL dolaylarından başlayıp 7.000 TL civarlarına kadar yükselmektedir. Bunun sebebi diş teli tedavisinin zorlu bir süreç olması ve fazla işçilik gerektiriyor olmasından dolayıdır.

Kaynak: https://www.birkanozkanklinik.com.tr/ortodontik-tedavi/