Van’da işlerine son verilen İş-Kur elemanları ile emniyet güçleri arasında çıkan gerginlikte 4 kişi yaralandı, 9 kişi gözaltına alındı. Arbedede zor anlar yaşayan gazeteciler, kendilerine sert müdahalede bulunduğu gerekçesiyle polise tepki gösterdi.
Van’da 2011’de meydana gelen iki depremin ardından Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında İş-Kur bünyesinde işe alınan ve 13 Haziran 2014 tarihinde işlerine son verilen 7 bin 286 kişi, Ankara’ya yürümek istedi. Fakıye Teyran Parkı’nda düzenledikleri basın açıklamasının ardından Ankara’ya yürümek isteyen İş-Kur elemanları, uyarıları dikkate almayınca, polis gruba cop ve biber gazı ile müdahale etti. Ara sokaklardan gruplar halinde kaçışan işçiler, İpekyolu Caddesi’nde toplandı. Burada da çevik kuvvet ve polislerin TOMA’larla müdahalesiyle karşılaşan işçilerden bazıları üst geçitten atlama teşebbüsünde bulundu. Eylemde 9 kişinin gözaltına alındığı ve 4 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Polis müdahalesinden basın mensupları da etkilendi. Görevlerini ifa etmek isteyen gazeteciler, kendilerine de sert müdahalede bulunduğu gerekçesiyle polise tepki gösterdi. Olayların ardından bir açıklamada bulunan TYÇD Başkanı Ethem Altın, tek sorunlarının kalıcı bir çözüm için Ankara’ya gitmek olduğunu; yıkmak, kırmak, eylem yapmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Ayrı ayrı da olsa Ankara’ya yürüyeceklerini belirten Altın, daha sonra gruplar halinde Ankara’ya gitmek üzere yola çıktı.
(İHA)