Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davası kapsamında, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 73 kişi hakkında açılan davanın ilk celsesi başladı.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıkların yanı sıra, tarafların avukatları katıldı. Fethullah Gülen’in CMK’dan atanan müdafi avukatı Alihan Uncu davadan çekildiği için mahkeme heyeti Gülen’e yeni avukatın atanmasını istedi. İstanbul’da tutuklu bulunan eski Samanyolu Genel Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, video konferans sistemiyle duruşmaya katıldı. Sanıklardan Kazım Avcı, Dilaver Azim, İlhan İşbilen, Ali Çelik, Abdülkadir Aksoy ve Alaattin Kaya hazır bulundu. 73 kişi hakkında açılan davada, 7 tutuklu sanık buluyor. Kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından, Mahkeme Başkanı Selfet Giray iddianameyi okudu. Hidayet Karaca, kimlik tespitinin yapılması sırasında Mahkeme Başkanı Giray’ın,"ikamet adresiniz neresi" sorusuna, "2 yıldır Silivri Cezaevindeyim. Benim adresim burası" yanıtını verdi. Karaca, müdafi avukatı olmadığı için avukat talebinde bulundu.
Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu sanıklar, "Anayasayı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde siyasi ve askeri casusluk, hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirme ve kaydetme, nitelikli dolandırıcılık, kamu kurumuna karşı dolandırıcılık, nitelikli zimmet, resmi belgede sahtecilik ve suç gelirlerini aklama" suçlarından yargılanacak.
İddianamede, aralarında Fethullah Gülen, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Dilaver Azim, Önder Aytaç, Mehmet Hanefi Sözen, Hamdi Akın İpek’in de bulunduğu 73 şüpheli bulunuyor. İddianamede, 2002 yılında öldürülen yazar Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, eski Ankara ve Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’in de arasında bulunduğu bazı kişiler, "mağdur" ya da "şikayetçi" olarak yer alıyor. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Maliye Hazinesi de iddianamede "mağdur" olarak gösteriliyor.
(İHA)