Antalya Havalimanı’nda bulaşıcı bir bulaşıcı hastalıkla ilgili tatbikat yapıldı. Tatbikat gereği bulaşıcı hastalığa yakalanmış yolcular, sağlık görevlileri tarafından özel hazırlanan sedye ile uçaktan alınarak hastaneye sevk edildi.

Antalya Havalimanı’nda Halk Sağlığı Acil Durum tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta bir yolcu uçağında tespit edilen bulaşıcı hastalık üzerinde duruldu. Kabin ekiplerinin uçakta durumlarından şüphelendikleri 3 yolcunun hastalığı noktasında kuleye bilgi verdi. Bunun üzerine Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlar alarma geçti. Güvenlik görevlileri maskelerini takıp uçak etrafında güvenlik önlemi aldı. Uçağa özel kıyafetlerle giriş yapan sağlık görevlileri, diğer kurumlarla ortak operasyona başladı. Özel kıyafetler giyen ekipler uçakta bilgilendirme yaptıktan sonra sedye ile yolcuyu uçaktan indirdi. Hastalık tespit edilen iki kişi de sağlık görevlileri eşliğinde uçaktan indirilerek, hazır bekletilen özel box tipi ambulanslara alındı.

Antalya Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Sorumlu Doktoru Mustafa Doyduk, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla 1938 yılında kurulduğunu hatırlattı. Dünya Sağlık Örgütü’nün tüzüğü neticesinde Antalya Havalimanı Halk Sağlığı Eylem Planı’nı hazırladıklarını kaydeden Dr. Doyduk, “Bu planı test etmek amacıyla diğer kurumlarla ilişkilerimizi daha da güçlendirmek amacıyla Antalya Halk Sağlığı Acil Durum Tatbikatı’nı düzenledik” dedi.

Doyduk, tatbikat hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Ülkemize gelmekte olan bir uçakta bulaşıcı hastalığı olan yolcular tespit edildi. Tatbikatta hasta yolcuların uçaktan alınmasını öncelikle Antalya Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Acil Müdahale ekibi ve 112 ekipleri vasıtasıyla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Hastaların şikayetleri, yüksek ateş, solunum sıkıntısı, bulantı kusma şikayetleri ile ağır hasta çıktı. Beraberinde hafif şikayetleri olan 3 hastayı hastaneye sevk ettik. Diğer yolcuları ile ayrılan özel bir bölümde muayenelerini yaptık. Gerekli bütün önlemleri aldık. Formların doldurulmasının ardından yolcuların ülkemize girişlerini sağladık.”

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 194 ülkenin taraf olduğu uluslar arası sağlık tüzüğünün 2005 yılında yayınlandığını belirten Dr.Doyduk, "Ülkemizde belli giriş noktası tespit edildi. Türkiye’de 5 havalimanı, 8 deniz limanı kararlaştırıldı. Başarılı tatbikatın ardından sertifika işlemi gerçekleştirilecek” dedi.