Paralel yapıya yönelik yürütülen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin avukatları gözaltı süresinin sona erdiğini iddia ederek müvekkillerinin serbest bırakılması gerektiğini belirtti.
Gözaltı sürelerinin 26 Temmuz 2014 saat 01.30’da sona erdiğini ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre şüphelilerin serbest bırakılması gerektiğini iddia eden Avukat Ömer Turanlı,” Terör Şube’de gözaltına alınan 75 kişiyle ilgili bir açıklama yapacağız. Alınan gözaltı kararı 25.07.2014 tarihi saat 01.30’dan 26.07.2014 saat 01.30’a kadardır. CMK’ya göre mevcut şüpheliler hakkında müspet yada menfi bir karar verilmesi gerekiyor. Eğer verilmez ise saat 01.30 itibariyle bu şahıslar hakkında direk tahliye kararı verilmesi lazım. Kanunun amir hükmü budur. Saat 02.00’ı geçiyor. Biz bu durumu savcı beye izah ettik. Bu durumu tutanak haline aldık. Savcı beye tutanağımızı verdik. Bir an önce arkadaşlarımızın gözaltı kararlarının kaldırılmasını talep ettik. En önemli hak özgürlüktür. Özgürlük bir dakika bile olsa kısıtlanamaz. Bu anayasanın amir hükmüdür. Tahliyeye ilişkin Sulh Ceza Mahkemesi’ne ilişkin müracaat ettik. Şuana kadar herhangi bir karar verilmedi. Saat 01.30’dan itibaren bu zulüm işkenceye dönüşmüştür. Müvekkillerimiz de tahammül noktası kalmamıştır. Büyük bir tecrit yaşıyorlar ve bir an önce tahliye kararı verilmesi gerekir. Mağduriyetlerin giderilmesi lazım. Tahliye kararı çıkmazsa biz bu durumu Hakim ve Savcılar Yüksek
Kurulu’na taşıyacağız” diye konuştu.
Paralel yapıya yönelik operasyonda gözaltına alınan şüphelilere destek vermek üzere Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne geldi. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin aileleri beklemeyi sürdürürken serbest bırakılan emniyet mensupları alkışlar ve sloganlar eşliğinde karşılandı. Çağlayan Adliyesi önündeki bekleyiş sürüyor.
(İHA)