Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul'da, Gümrük Muhafaza Ekipleri tarafından gerçekleştirilen iki operasyonda yaklaşık 500 bin TL değerinde uyuşturucu madde ele geçirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Atatürk Havalimanı'nda yapılan ilk operasyonda 430 bin TL değerinde 3 kilo 555 gram sıvı kokain ele geçirildi. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü bağlantısı Atatürk Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekipleri şüphelendikleri iki yolcuyu takibe aldı.

Yolculara ait iki adet sırt çantasında inceleme yapmak üzere X-Ray taramasına alındı şüpheli yoğunluklar tespit edildi.

Narkotik dedektör köpek Nima'nın da narkotik madde tepkisi vermesi üzerine eşyalar detaylı incelemeye tabi tutuldu. Toplamda 6 adet çocuk montunun kabarıklık ve ağırlıklarının farklı olması üzerine 1 adet montun astarı açılmış, astar içerisinde 10x6 cm ebatlarındaki poşetlere konulmuş halde zulalanmış halde sıvı madde bulundu. Yapılan analizde söz konusu maddenin uyuşturucu maddelerden kokain olduğu anlaşıldı.

Şahısların ifadelerine göre, uyuşturucunun Ekvadordan alındığı, Küba ve Rusya aktarmalı olarak İstanbul’a geldikleri anlaşıldı.

Söz konusu şahıslar gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilmiş ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İkinci operasyonda ise, Almanya Gümrük Kriminal İdaresi (ZKA) tarafından tespit edilen ve içerisinde AM-2201 isimli sentetik uyuşturucu olduğu tahmin edilen 1 kilo 100 gram ağırlığındaki koli takibe alındı.

Gümrük Muhafaza ekiplerinin kontrollü olarak yürüttükleri başarılı çalışmaları sonucu, 60 bin TL değerinde 1 kilo 100 gram ağırlığında AM-2201 isimli sentetik uyuşturucu madde ele geçirildi.

Uyuşturucu maddeyi teslim alan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Baş Savcılığına suç duyurusunda bulunulan bu şahıs da çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

Yapılan açıklamada, kaçakçılıkla mücadelenin etkin bir şekilde sürdürüldüğü ve halkımızın rastladıkları kaçakçılık olaylarını 'Alo 136' ücretsiz Gümrük Muhafaza İhbar Hattını kullanarak bildirimde bulunabilecekleri belirtildi.