Şırnak'ın silopi ilçesinde taksi şoförleri, 1 Temmuz’da uygulamaya geçecek olan 4+1 yolcu zorunluluğuna tepki gösterdi. Habur Sınır Kapısı yolunu taşlarla kapatan göstericilere polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak’a yolcu taşıyan taksi şoförleri, Gümrük Müdürlüğü'nün 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek 4+1 yolcu zorunluluğu kararına tepki göstererek sınır kapısını giriş ve çıkışlara kapattı. Türk bayrağı eşliğinde davul ve zurna ile eylem yapan şoförler, halay çektikten sonra gümrükten çıkış yapan otobüsü taşladı. Polisin uyarısının ardından sonra yolu trafiğe açan eylemciler daha sonra basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Abdullah Yağmur, "Bizler B2 yetki belgesi ile uluslar arası yolcu taşımacılığı yapan 70 civarında firma 600’e yakın araçlarımızla Diyarbakır, Mardin, Silopi, Erbil, arasında yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Bu sektörde geçimini sağlayan 15 bin insan mevcut eğer bu uygulamaya gidilirse bu insanların hepsi açıkta kalacak. Şuan sektörün yüzde 30 ile idare ediyoruz bunu da elimizden almaya çalışıyorlar. Habur zaten iş yok güç yok. Her geçen gün yeni şeyler çıkarıyorsunuz amacınız bu kapıda bize ekmek yedirmemek. Eğer 4 yolcu olması şartından vazgeçilmese B2 yolcu taşımacılığı yapan hiçbir insan çalışamaz. Buradan mülki idare amirliği, Habur Gümrük Başmüdürlüğü'ne bölge milletvekillerine sivil toplum öğütlerine ve tüm bölge halkına buradan seslenmek istiyoruz bizler ülkemizde olan biten olumlu ve olumsuz süreçleri de göz önüne almalarını istiyor. Ve bu halkı eylemimize gereken duyarlılığı göstermeleri ve çözüme ulaşması için de desteklerini esirgememelerini diliyoruz. Taleplerimizi aşağıda belirtmişiz şimdiden teşekkür ediyoruz" dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından şoförler Habur Sınır Kapısı yolunu taşlarla trafiğe kapattı. Güvenlik güçlerinin yolu açmaları yönündeki anonslarından dağılmayan şoförlere biber gazlı ve tasdikli su ile müdahale yapıldı. Yapılan müdahalenin ardından bir araya gelen şoförler daha sonra yol ortasında lastik yakarak eylemlerine devam etti.

Konu hakkında açıklamada bulunan yetkililer ise Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 10., 67. ve 68. maddelerinin vermiş olduğu yetkiye istinaden alınan 8 nisan 2013 tarih ve 5855 sayılı Bakanlık Makam Oluru uyarınca Avrupa'ya açılan sınır kapıları haricindeki sınır kapılarından çıkışlarda, 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren B1 yetki belgesinde kayıtlı otobüslerde yüzde 25, B2 yetki belgesinde kayıtlı otobüslerde yüzde 50 doluluk oranı aranacağını ifade etti.