Adana’da, bir çiftlik sahibinden 3 milyon lira haraç isteyen ve olumsuz yanıt alınca da çiftliği yaktığı öne sürülen 10 kişi yakalandı.
Edinilen bilgiye göre, olay, Yüreğir ilçesine bağlı Çırık Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, çiftçi Bekir Uğurkök’ün sahibi olduğu çiftlik, 9 Eylül’de kimliği belirsiz kişilerce yakıldı. Yaklaşık 3 bin dönümlük arazi üzerine kurulu olan çiftlikte maddi hasar meydana geldi. Uğurkök’ün şikayetçi olması üzerine, polis ekipleri çalışma başlattı. Çiftliğin bekçiliğini yapan Ramazan S., baba Rıfat S., kardeş Gökhan S. ile birlikte Necati B., Bilal T., Murat A., Gökhan S., İsmail T., Mehmet Emin T. ve yaşı küçük bir kişiyi gözaltına aldı.
Emniyette sorgulanan zanlıların, çiftlik sahibi Bekir Uğurkök’ten 3 milyon lira haraç istedikleri, gözdağı vermek için de yaktıkları tespit edildi.
Çiftliğin yakılması olayını araştıran polis, ilk olarak Bekir Uğurkök’ün ifadesine başvurdu. Polise verdiği ifadede, iki ayrı çiftliği olduğunu ifade eden Bekir Uğurkök, "Bunlardan birinde Rıfat, diğerinde ise oğlu Ramazan bekçilik yapıyor. Olaydan 2 gün önce gizli numaradan arayan bir kişi, ’3 milyon lira haraç vereceksin. Yoksa seni bitiririz’ diye tehdit etti" diyerek çiftliği yakanlarla haraç isteyenlerin aynı kişi olduğunu belirterek şikayetçi oldu.
Bekir Uğurkök’ün ifadesi üzerine polis, çiftliklerindeki bekçileri gözaltına aldı. Baba Rıfat S. verdiği ifadesinde, "Olaydan 3 saat önce bilmediğim bir numaradan cep telefonum arandı. Arayan kişi, ’Oğlunu kaldırmaya gideceğiz. Sıra sana da gelecek. Aklın varsa, Bekir ağa için bir civata bile sıkmazsın’ dedi. Ben de korkup oğlumu aradım. Kendisine dikkat etmesini söyledim. Bir kaç saat sonra da çiftliğin yakıldığı haberi geldi. Kim yaptı, neden yaptı bilmiyorum" diyerek olayla bir ilgisi olmadığını söyledi.
Gözaltında ifadesi alınan Ramazan S., olay sırasında çiftlikte olmadığını, kardeşi Gökhan, arkadaşları Mehmet Emin T. ve İsmail T. ile birlikte Seyhan Nehri kıyısına balık tutmaya gittiklerini iddia etti.
Bekir Uğurkök’ün ve Rıfat S.’nin aynı telefondan arandığını tespit eden polis, hattın sahibini bulmak için çalışmasını genişletti. Ekiplerin yaptığı araştırmada, ’açık hat’ olarak adlandırılan ve yasa dışı bahis oynatmak için kullanıldığı saptanan hattın sürekli el değiştirdiği ortaya çıktı. Polis, GSM şirketinin de yardımı ile hattı kullananların tamamını da yakaladı. Çırık Mahallesi çevresindeki güvenlik kamerası kayıtlarını toplayan polis, olaydan kısa süre önce bir traktörün çiftliğe doğru gittiğini, yangından kısa süre sonra da döndüğünü saptadı. Traktörün plakası, ardından da sahibine ulaşan polis, çiftliği yakanların da Murat A., Necati B. ve Bilal T.’nin olduğunu ortaya çıkardı.
Sorguları tamamlanan 10 zanlı adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkartılan zanlılardan Necati B. ve Bilal T. tutuklanırken, diğer zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
(İHA)