Adana'da yaşlı vatandaşları hayır yapma bahanesiyle dolandıran bir kişi, polis tarafından 5 kez yakalanıp tutuklanmasına rağmen 3 ay önce cezaevinden çıkınca, bu kez de ölmüş eşine hayır yapma bahanesiyle yaşlı bir kadını dolandırdığı için gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre olay, merkez Çukurova ilçesine bağlı Beyazevleri Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, daha önce Adana polisi tarafından, yaşlı vatandaşları hayır yapma bahanesiyle 5 kez dolandırdığı gerekçesiyle yakalanan ve cezaevine giren Hanifi Ç. (54), 3 ay önce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ancak Hanifi Ç. cezaevinden çıktıktan sonra yine yaşlı vatandaşları hayır yapma bahanesiyle kandırarak dolandırmaya başladı. Hanifi Ç. geçtiğimiz günlerde de Beyazevleri Mahallesi'nde pazardan dönen Lamia Tekbaş'ın (84) yanına gelerek, “Ölmüş eşim için hayır yapmak istiyorum ancak bende Türk Lirası yok. Ben sana 500 lira değerinde dolar vereyim sen bana 150 lira ver” dedi. Bunun üzerine yaşlı kadın teklifi kabul ederek Hanifi Ç.’ye 150 lira para verip dolarları aldı. Ancak Hanifi Ç. yaşlı kadına 3 dolar para verdi. Yaşlı kadın evine gittiğinde bu durumu çocuklarına anlatıp doları gösterdiğinde, dolandırıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine polisi arayan çocukları, annelerinin dolandırıldığı ihbarında bulundu. Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri hemen mahallede çalışma başlattı. Yapılan çalışma sonucunda güvenlik kameralarına, daha önce de aynı yöntemle dolandırıcılık yapan Hanifi Ç. takıldı. Polis, Hanifi Ç.'nin 6 dosyadan tutuklandığını, cezaevinde olması gerektiği üzerinde durdu. Ancak Hanifi Ç.’nin, 3 ay önce tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldığı öğrenildi. Polis hemen şahsın evine baskın düzenleyerek zanlıyı yakaladı. Emniyetteki ifadesinde, borcu olduğu için böyle bir yolu seçtiğini söylediği öğrenilen zanlı, sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Sevk sırasında basın mensuplarına ise, mahkemesi olduğunu ve gitmediği için polislerin yakaladığını ileri sürdü.

13 YILDIR HAYIR YAPMA BAHANESİYLE DOLANDIRIYOR

Hanifi Ç.'nin hayır yapma bahanesiyle dolandırıcılık yapmaktan 40 suç kaydı bulunduğu ve bu işi yapmaya 2000 yılında İzmir'de başladığı daha sonra ise Adana'ya geldiği öğrenildi. Şahsın ifadesine göre hayır yapma bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya da ilginç bir şekilde başladığı ortaya çıktı.

Hanifi Ç. İzmir'de yaşarken, düşük değerdeki Peru parası verilip yerine Türk lirası alınarak dolandırıldı. İşportacılık yapan Hanifi Ç. kendisini dolandıran kişiye bir türlü ulaşamazken, yaklaşık 500 lira dolandırılan şahıs, bu sistemle para kazanılıp yakalanılmadığını sanarak kendisi de aynı yöntemle dolandırıcılık yapmaya başladı. Hanifi Ç.Adana'ya gelerek 5 kez TL'nin yarı değerine sahip Peru parası Pen'i gösterip gözüne kestirdiği yaşlı vatandaşları, "Yurtdışından yeni geldim. Bu yabancı para bin 500 lira değerinde. İhtiyaç sahibi birine bin 200 lira yardım yapacağım. Sen bana 300 lira ver, bu parayı sana vereyim. Bozdurunca paranı alır, geri kalanı fakir birine verirsin" diyerek kandırdı. Hanifi Ç.'nin yaşlı vatandaşları bu şekilde dolandırması saniye saniye kameralar tarafından da kaydedildi. Bunun üzerine Hanifi Ç. yakalanıp tutuklandı ancak, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.