Adana Büyükşehir Belediyesi'nde, iş makinesi ve kamyon kiralanmasıyla ilgili yapılan 3.3 milyon TL'lik ihaleye fesat karıştırıldıkları iddia edilen 9 tutuksuz sanık hakkında, 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) yapılan ihbarda, Adana Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal ve Onarım Daire Başkanlığı'na iş makinesi ve kamyon kiralanmasıyla ilgili ihalenin şartlarının sadece bir firmanın katılmasına uygun olarak hazırlandığı ve yaklaşık maliyet bilgilerinin de firma yetkilileri tarafından öğrenildiği iddia edildi.

İhbarla ilgili çalışma başlatan Adana Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ihalenin yapıldığı 11 Nisan 2013 tarihinde saat 10.00'da, ihaleye katılan firmanın müdürü Erman C.'nin odasında yapılan aramada söz konusu ihaleye ilişkin yaklaşık maliyet cetveli ele geçirildi.

İddialarla ilgili ifadeleri alınan şüphelilerden Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal ve İşletme Müdürü Kazım G., ihaleye giren firmanın yetkilisi elindeki evrakları imzalatmak için odasına geldiğini, ihale evraklarını inceleyip tasdiklerken söz konusu yaklaşık maliyet cetvelinin de karışmış olabileceğini söyledi.

Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı'na bağlı Asfalt Üretim Şube Müdür Vekili Kemal İ. ise yaklaşık maliyet cetveli fotokopisini kimin ne şekilde firma yetkilisine verdiğini bilmediğini belirterek, belgenin ihale komisyon başkanında bulunduğunu ve gizli yerde saklanması gerektiğini söyledi.

Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanı Zafer B. de, Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı'ndaki atölye müdürü Remzi K. de ifadelerinde suçlamayı kabul etmedi.

İhaleye giren firmanın sahibi Mustafa A., ihaleye katılması için firmasının müdürü Erman C.'ye yetki belgesi verdiğini, işlemleri nasıl yaptığını nasıl bir teklif verdiğini bilmediğini söyledi.

Firma müdürü Erman C. ise ifadesinde yaklaşık maliyet cetvelini, Kazım G.'ye dosyayı onaylattırmak için gittiğinde dosya içerisine karışmış olabileceğini belirterek, "Ben bu belgeyi herhangi bir kimseden almadım. İhalenin her zaman bize verildiği iddiası da doğru değildi" dedi.

Bilirkişi raporunda, iş makinesi ve kamyon kiralanmasıyla ilgili yapılan 3.3 milyon TL'lik ihale yapılmış olsaydı, kamu zararının 383 bin 769 lira olacağı belirtildi.

Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianame Adana 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İddianamede, sanıklar Abdullah A., Ali A., Erman C., Kazım G., Kemal İ., Mustafa A., Nihat S., Remzi K. ve Zafer B. hakkında 'kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak' suçundan 3 ile 7 yıl arasında hapis cezası istendi.