Hakkari’nin Yüksekova Devlet Hastanesi'nde doğum yaptıktan sonra müşahede altında tutulan 34 yaşındaki kadının hayatını kaybetmesi üzerine yakınları doktoru darp etti. Doktorun hayati tehlikesi devam ederken, duruma tepki göstermek amacıyla meslektaşları da iş bırakma eylemi yaptı.

İddiaya göre dün akşam doğum sancılarının başlaması üzerine hastaneye kaldırılan 34 yaşındaki Güllü Bülbin, doğumdan sonra müşahede altına alındı. Buraya gelen doktor Soner P., Bülbin'le ilgilendikten sonra hastanın müşahede altında kalması gerektiğini belirterek başka bir doğum hastasıyla ilgilenmek üzere odadan ayrıldı. Doktorun ayrılmasından sonra sancılanan hasta yatağından düştü. Kalp krizi geçirdiği öğrenilen kadın, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Bülbin'in hayatını kaybettiğini öğrenen yakınları, doktor Soner P.'den ihmali olduğu gerekçesi ile şikayetçi oldu. Başlatılan adli soruşturma kapsamında Bülbin'e otopsi yapılması kararlaştırıldıktan sonra, soruşturmaya bakan cumhuriyet savcısı tarafından hastanede doğumda yer alan kadın doğum uzmanı Dr. Soner P. ve şikayetçilerin ifadeleri alındı.

İfadelerin alınmasının ardından hastaneden ayrılacağı sırada Bülbin'in yakınları doktor Soner P.'yi darp etti. Ağır yaralanarak yoğun bakımda tedavi altına alınan doktorun hayati tehlikesinin devem ettiği öğrenildi.

Öte yandan yaşanan olay sonrası hastanede görevli tüm doktor, hemşire ve sağlık personeli saldırıyı protesto etmek için bugün acil hastalar dışında hizmet vermedi. Güvenlik güçleri ise hastane önünde güvenlik önlemleri aldı.

Hayatını kaybeden anne Bülbin'in cenazesi otopsi için Van'a gönderilirken, Yüksekova Devlet Hastanesi yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “Hiçbir insanın yaşamak istemeyeceği böyle talihsiz bir olaydan sonra henüz nedeni kesinlik kazanmamış bir durum için idari ve adli soruşturma başlatılmışken, böylesine hukuk dışı bir tavır içine girilerek hareket edilmesi hukukun üstünlüğüne inanan bizleri derinden üzmüştür. Ülkemizin farklı yerlerinden gelerek zor koşullarda mesleklerini icra eden ve en önemli gayesi insana hizmet etmek olan biz sağlık çalışanlarının bu tür saldırılara maruz kalmasının, sağlık çalışanı bulma noktasında büyük sıkıntı çekilen ilçemize sağlık çalışanlarının gelmesi konusunda oldukça büyük sorunlara yol açacağı çok iyi bilinmelidir. Daha 3 ay öncesinde Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde tek kadın hastalıkları ve doğum uzmanının Yüksekova Devlet Hastanesi'nde olduğu ve ne zorluklarla sağlık hizmeti verildiği unutulmamalıdır. Arkadaşımıza yapılan bu saldırıyı nefretle kınıyoruz ve sorumluların bulunması için yapılan çalışmaların bizzat takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz" denildi.

Hastanede polikliniklere muayene için gelen hastalar ise, doktorların iş bırakma eylemi nedeniyle muayene olamayarak evlerine döndü.