İtalya, Yunanistan ve Romanya’ya yasa dışı yollardan göçmen gönderen bir şebekeye yönelik operasyon yapıldı. Tekneyle Sahil Güvenlik Komutanlığı botuna çarparak kaçmaya çalışan zanlılar kıskıvrak yakalandı.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, insan kaçakçılığı şebekesine yönelik çalışma başlattı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordineli olarak İstanbul MİT Bölge Başkanlığı’nın desteğiyle, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz üzerinden İtalya, Yunanistan ve Romanya’ya yasa dışı yollardan göçmen gönderen şebeke 7 ay boyunca teknik ve fiziki olarak takip edildi. Yapılan takip sonucu Irak uyruklu M.A. liderliğindeki şebekenin başta Suriye olmak üzere Irak, İran, Pakistan, Myanmar, Afganistan ve Bangladeş gibi ülkelerden getirdikleri göçmenleri Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa’daki depolarda uygun olmayan sağlıksız koşullarda topladıkları, daha sonra tekne ve gemilerle kalabalık gruplar halinde yurt dışına gönderdikleri belirlendi.

Yapılan çalışmaların ardından jandarma ekipleri Antalya, Çanakkale, Muğla, Kocaeli, Tekirdağ ve Aydın’da 11 operasyon düzenledi. Operasyonlarda yabancı uyruklu 1080 göçmen ile 9 tekne ve 3 otobüs ele geçirildi.

Operasyonlarda yakalanan 23 şüpheliden 17’si sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Jandarma ekipleri operasyonun son ayağında suç örgütünün yönetici ve elemanlarından oluşan 16 kişiyi yakaladı.

Örgütün yoğun olarak kalabalık göçmen gruplara çok sağlıksız ve tehlikeli biçimde, doğu sınırlarından İstanbul’a, İstanbul’dan da deniz kıyısı olan illere sevk ederek teknelere bindirdikleri belirlendi. Şebekenin Irak uyruklu lider ve yöneticilerinin akıcı Türkçe ile konuşmaları dikkat çekti.

FACİAYI JANDARMA ÖNLEDİ

Jandarmanın çalışmaları sırasında bir facianın önüne geçildiği öğrenildi. 13 Eylül 2013 tarihinde Antalya-Manavgat’ta bir tekneye 235 göçmen yüklendiği, teknenin ağırlıktan dolayı dengesinin bozulduğu ve batma tehlikesi geçirdiği belirtildi. Jandarmanın zamanında müdahalesi ile göçmenlerin sağ olarak kurtarıldığı ifade edildi.

8 Ekim 2013 tarihinde göçmen kaçakçılığından sabıkalı kaptanın Karadeniz’de içerisinde 115 göçmen bulunan tekneyle Sahil Güvenlik Komutanlığı botuna çarparak kaçmaya çalıştığı belirtildi. Akdeniz ve Ege’de arka arkaya yapılan operasyonlar nedeniyle amacına ulaşamayan örgütün ilk defa Karadeniz rotasını kullanmaya çalıştığı, ancak yapılan çalışma sonucunda hedeflerine ulaşamadıkları öğrenildi.

İNSAN KAÇAKÇILIĞININ ŞİFRESİ “KELLE” VE “KOYUN”

Suç örgütündeki şüphelilerin göçmen pazarlıklarında alışverişte ve nakillerde, “Kaç kelle var?”, “Koyunlar geldi mi?” şeklinde kodlu görüşmelerle haberleşmeyi sağladıkları ve dışarıdan belli olmaması için göçmenleri teknelerin havasız ve kapalı ambarlarına doldurdukları, müdahale sonrası kurtarılan göçmenlerin bir kısmının havasızlıktan baygınlık geçirdikleri ortaya çıktı. Ayrıca, suç örgütünün kullanılacak yatları kiralamak için özel ekip kurdukları ve tekneleri kiralamak için yanlarına bayan alarak çift görünümü verdikleri belirlendi. Zanlıların ele geçirdikleri teknelerin takip cihazlarını tekneden söktükten sonra kıyıda aküye takılı bırakarak takipten kurtulmaya çalıştıkları anlaşıldı. Örgütün Romanya ve Yunanistan için kişi başı 3 bin Euro, İtalya için 7 bin Euro para aldığı, çocuklar için uyguladıkları tarifenin bu fiyatların yarısı kadar olduğu tespit edildi.

Operasyon, jandarma kamerasıyla görüntülendi.