Sakarya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince ‘Bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık’ suçunu işleyen İstanbul’daki bir suç örgütü çökertildi. Yaklaşık 2,5 ay süren teknik ve fiziki çalışma neticesinde şüpheli şahısların örgüt halinde hareket ettikleri, internet üzerinde çok sayıda web sitesi kurdukları, bu sitelere satılık ürün ilanları verilerek pazarlama yapıldığı görüntüsü kazandırıldığı tespit edildi. Birçok farklı numara kullanarak bu numaraları çağrı merkezi olarak kullandıkları tespit edilen çetenin bu telefonlar sayesinde kendilerine ulaşan şahıslarla satın alınmak istenen ürün üzerinde anlaştıkları ve kargo aracılığı ile aslında pazarlığa konu ürünün değil de çok daha ucuz ürünlerin gönderildiği saptandı. Ürünü teslim alan şahısların kargo aracılığı ile şahıslara ait hesaplara para yatırdıkları, paketleri açtıklarında pazarlık konusu ürünün gelmediğini öğrenince tekrar iletişim kurmaya çalıştıkları ancak ya irtibat kuramadıkları ya da ‘Ürün yanlış gönderilmiş, iadesini sağlayın yenisini gönderelim’ veya ‘Paranızı iade edelim’ gibi bahanelerle şahısları oyaladıkları öğrenildi. Kendilerine ürünü iade eden şahıslara yeni bir ürün veya para iadesi yapmadıkları tespit edilen kişilerin, para iadesi isteyen hatta ısrar eden şahısları aşağılayıp hakaret ettikleri, bazen de kendilerine ulaşan şahıslara farklı isimler söyleyerek yanlış yeri aradıklarını, kendilerinin böyle bir iş yapmadıklarını söylediği bildirildi. Ürünlerin ilk siparişinden sonra şahısları arayarak siparişi onaylayıp onaylamadıklarını soran çete üyeleri bu yolla kendilerine kurumsal bir görüntü kazandırmaya çalıştıkları anlaşıldı.

Yapılan çalışmalarda şüpheli şahısların bu yolla kısa zamanda 350 bin TL civarında haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve suç delillerine el konulması amacıyla Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının koordinesinde 28 Ocak Salı günü suç örgütüne yönelik İstanbul ilinde 4 farklı adreste 4 şüpheliye yönelik eşzamanlı operasyon yapıldı. Yapılan operasyonda M.E.D., İ.G., E.G. ve R.R.K. isimli şahıslar gözaltına alınarak Sakarya’ya getirildi.

R.R.K. isimli şahıs, Cumhuriyet Savcısının talimatı ile ifadesi alındıktan sonra 29 Ocak’ta emniyet müdürlüğünde serbest bırakıldı. Diğer şahıslar haklarında tanzim edilen tahkikat evrakları ile birlikte adli makamlara sevk edildi. M.E.D., İ.G. ve E.G. isimli şahıslar çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak Ferizli Cezaevine teslim edildi.

Şüpheli şahısların ev ve üst aramalarında toplam 17 bin 335 TL nakit para, 1 adet 9 mm çapında içinde 4 fişeğin bulunduğu ruhsatsız tabanca, REMİXON ibareli açıldığında sabitleme mekanizmalı oluklu uzunluğu 23 cm olan 1 bıçak, farklı markalarda 12 cep telefonu, 8 adet çeşitli bankalara ait banka ve kredi kartı, 2 kaşe, 11 adet içinde müşteri isimlerinin yazılı olduğu irsaliyeli fatura defteri, 10 sim kart ele geçirildi.