Adalet Platformu üyesi bir grup, CHP’nin İş Bankasını gasp ettiği ve hissedarların paylarını alamadığı gerekçesiyle görülen dava öncesi basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Adem Çevik, en büyük yolsuzluk CHP-İş Bankası dosyası olduğunu olduğunu iddia etti.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelen Adalet Platformu üyesi bir grup, CHP'nin İş Bankası'nı gasp ettiği iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Adliyenin karşısında yapılan açıklamaya yaklaşık 15 kişi destek verdi. Grup adına açıklamayı Adem Çevik yaptı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa hesap sormak için burada olduklarını söyleyen Çevik, “CHP’nin tek parti diktatörlüğü zamanında İş Bankası’nı nasıl gasp ettiğini, nasıl hakları yuttuğunu hesap sormak için bugün 9. Asliye Hukuk Mahkemesinde mahkememiz var. Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Amerika’dan bu davaya katılmak için gelenler var. Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinden yaklaşık 750 hissedar İş Bankası kurulmadan önce İtibar-ı Milli Bankası hissedarları olanların torunları burada. Bu banka 1916 yılında Cumhuriyetten önce 4 milyon sermaye ile kuruluyor. İş Bankasına 1924’te 1 milyon sermaye ile hilafet paralarının Hindistan’dan, Bangladeş’ten, Mısır’dan, Filistin’den, Özbekistan’dan hilafet ve İstanbul kurtulsun diye gönderilen paraların gasp edilmesiyle İş Bankasına sermaye yapılıyor. Bu 7 milyon sermayenin 250 bini ödenmiş. Yurt dışından hilafet kurtulsun diye gönderilen para 670 bin. Ayrıca Türkiye’de eşraftan dedeleri, babaları bürokrat ya da şehitlerin birçok hissesi var. Genelkurmay Başkanlığına, vakıflara aitte hisseler var” dedi.

Ellerindeki bilgi ve belgeler ışığında Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük yolsuzluk dosyasının CHP-İşbank yolsuzluk dosyası olduğunu iddia eden Çevik, “Tüm millet olarak hesap sormalıyız. Türkiye’de 76 parti var. Bunlardan hiçbirisi bakkal dükkanı bile açamazken CHP neden 300 kadar firmanın ortağıdır. Neden İş Bankasının ortağıdır. Bununla ilgili Yargıtay’a 3 yıldır suç duyurusunda bulunmamıza rağmen hiçbir işlem yapılamamaktadır. CHP’nin hiçbir şekilde sorgulanmaması manidardır. O zaman biz hukuk devleti olduğumuzu iddia edemeyiz. Darbe girişimi olan Gezi Parkı olaylarının arkadasın da İş Bankasının olduğu söyleniyordu. CHP’ye ve İş Bankasına hesap sorulması gereklidir. En büyük yolsuzluk dosyası burada” diye konuştu.

1920 yılından önce yurt genelinde kurulan yaklaşık 20 bankanın olduğunu belirten Çevik, zamanında bu bankaların kapatılarak İş Bankası hissedarı yapıldığını ancak hissedarlara hiçbir zaman para ödenmediğini dile getirdi.

Grup üyeleri basın açıklamasının ardından duruşmanın görüleceği mahkeme salonuna geçti. İstanbul 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 90 yıldır İşbank hissedarlarının paylarının verilmediği ve hisseleri kayıt altına alınmadığı gerekçesiyle görülen davanın ilk duruşması görüldü. Yaklaşık 750 müştekinin yer aldığı duruşma ertelendi.