Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda 7 milyon 250 bin TL değerinde 867 bin 500 paket kaçak sigara ele geçirildi.
Organize suç ve terör örgütlerinin önemli finans kaynaklarından olan sigara kaçakçılığı konusunda kararlılıkla mücadelesini sürdüren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, detaylı analiz sonucunda Birleşik Arap Emirlikleri çıkışlı iki geminin yükleri arasında kaçak sigara getirileceği bilgisine ulaştı. Söz konusu gemiler, Bakanlık Komuta Kontrol Merkezi’nde gemi takip programı üzerinden izlemeye alındı. Gemilerden birinin Ambarlı Kumport Limanı’na yanaştığı belirlendi. Riskli olarak değerlendirilen konteynerde 17 bin 500 kg brüt ağırlığında ahşap çerçeve olduğunun beyan edildiği ve ekipler tarafından boşaltılan konteynerde beyana uygun olarak sadece 243 adet ahşap çerçeve bulunduğu tespit edildi. Ahşap çerçevelerin arkasında ise 357 bin 500 paket sigara ele geçirildi. Yakalanan sigara ve diğer eşyaların piyasa değerinin yaklaşık 3 milyon TL olduğu belirlendi.

Islak mendil dediler sigara çıktı
Takibe alınan ikinci geminin Marmara Denizi’ne girmesiyle birlikte İstanbul Gümrük Muhafaza birimleri tarafından fiziki takip başlatıldı. Şüpheli konteynerin limana indirilmesinin ardından x-ray taraması yapıldı ve ardından tütün dedektör köpeği Lilly ile yapılan kontrolde köpeğin konteynere yoğun tepki verdiği görüldü. Yapılan aramada ıslak mendil olarak beyan edilen eşyanın tamamının sigara olduğu anlaşıldı. Yapılan sayımda yasa dışı yollarla ülkemize getirilen yabancı menşeili toplam 510 bin paket sigara tespit edildi. Yakalanan sigaraların piyasa değerinin yaklaşık 4 milyon 250 bin TL olduğu belirlendi.
İki farklı kaçakçılık olayı ile ilgili olarak alıcı firma sahipleri ile taşıyıcı acente yetkilileri hakkında kaçakçılık suçlaması ile Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde soruşturma başlatıldı. Gerçekleştirilen iki operasyonda toplam 7 milyon 250 bin TL değerinde 867 bin 500 paket sigaraya el konuldu.
(İHA)