Ümit, Jordan Henderson ve James Milner gibi kıdemli oyuncular tarafından belirlenen örneklerin yakın mesafeden daha da büyük bir etkiye sahip olacağıdır, ancak yolları yumuşatmak için çok önemli bir adam, elit geliştirme koçu Vitor Matos'dur.

Matos, bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce Porto'dan Klopp ekibine katıldı ve Rhys Williams'ı Liverpool'un ilk savunma yaralanması krizine bir çözüm olarak tanımlayan adamdı. Yaş grupları arasında bir bağlantı olarak görevlendirildi, ancak Klopp en hayati çalışmasının taktik unsurlar üzerindeki kalite kontrolü değil, gelişimin insani yönleri olduğunda ısrar ediyor; Alman liderlik tarzının derin empatisini yansıtma yeteneği.

Vitor'u istihdam ettik, akademi istediğimiz gibi çalışmadığı için değil, bir bağlantı noktasına ihtiyacımız olduğu için. Pep (Lijnders) da bunu yapıyordu ama birinci takım koçu büyük bir iş; geliştirme koçu rolünde her iki tarafı da bilen birine ihtiyacımız vardı ve Vitor inanılmaz bir iş yapıyor. Orta yarılarla ilk mücadelemizi yaşadığımızda, diye önerdi Rhys. Akademiyi düzgün gören ve kriz anında neye ihtiyacımız olduğunu bilen birinin olmasına yardımcı olur evet, oyunculara ihtiyacımız var ama ne tür oyuncular?

Tüm akademiyle gerçekten yakın çalışıyor; U16'dan başlayarak, gerçekten yakınız ancak örneğin U14'ler veya U12'ler ile bu kadar yakın olamayız, rulet siteleri Akademi koçları onlardan ne yapmalarını beklediğimizi biliyor ama bu her zaman sadece bizim yolumuzu oynamak hakkında.

Vitor Matos, Liverpool'da 'inanılmaz bir iş' yapıyor, diyor Jurgen Klopp, Oğlanlara geniş bir eğitim vermek istiyoruz. Kariyerlerinde farklı senaryolara daha sonra tepki verebileceklerini bilmek istiyoruz. Vitor bire bir ilişkiler için gerçekten önemli. Evet, ilk takımda, biz açık ve oldukça arkadaş canlısı olduğumuzu düşünüyoruz, ancak birinin kendini gösterebileceğini gerçekten hissetmesi zaman alabilir.

Her gün tüm çocuklarla bu kadar uzun konuşmalar yapamıyorum. Bir an olacak ama ne bekleyeceklerini bildiklerinden, iyi olduklarını düşündüklerini bildiklerinden emin olmak Vitor'un görevi. Yeterince, baskı hissetmeden fırsatı anlıyorlar.  Klopp'un rütbelerine yükselenlerin incelemeyi bu kadar etkileyici bir şekilde almış olması Matos'un çalışmalarına bir övgüdür.

Liverpool'un kendi kendine yetme dürtüsü, içeriden oyuncular için doğru zihinsel ve teknik yeteneklere sahip olması meyve veriyor. Klopp, yaz aylarında Chelsea'nin 200 milyon sterlin üzerindeki harcaması sorulduğunda farklı bir tür kulüp olarak nitelendirdi ve Diogo Jota ve Thiago son transfer döneminde Anfield'a gelirken, Liverpool'un net harcaması 30 milyon sterlinin biraz üzerindeydi.

Liverpool'un en büyük yaz gideri, Diogo Jota için Wolves'a ödedikleri 45 milyon sterlin oldu.