Kocaeli’nin Gölcük ilçesi Değirmendere’de bulunan bir sitenin istinat duvarı, önünde bulunan binaların üzerine devrildi. Devrilen duvarın yıktığı bir odada uyuyan bebek şans eseri yıkıntıların arasından sağ kurtuldu.
Gölcük Değirmendere Cumhuriyet Mahallesi Sokak’ta bulunan Deniz Yıldızı Sitesi’nin yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki istinat duvarı büyük bir gürültüyle Şüra 2 Sitesi’nin üzerine çöktü. Üzerine istinat duvarı yıkılan dairelerde maddi hasar meydana geldi. Evlerde bulunan vatandaşlar panikle evlerinden dışarı çıkarken olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Meydana gelen olayda ölen ya da yaralanan olmazken site sakinleri panik yaşadı. Polis ve itfaiye ekipleri çevrede güvenlik önlemleri alırken binalara hiç kimsenin yaklaşmasına izin verilmezken, duvarın yıkıldığı alandaki 20 daire güvenlik açısından boşaltıldı.
Yıkılan duvarın altında oturan ev sahiplerinden biri içeride bulunan eşi ve bebeğini dışarı çıkarttı. Annesinin kucağında devrilen duvarın yıktığı odada bulunan ve şans eseri yaralanmadan kurtarılarak dışarıya çıkartılan bebek olayın şokuyla ağlamaya başladı. Bebeğinin ağladığını gören anne ise bebeğine sarılarak ağladı. Bina sakinleri daha önce defalarca kez istinat duvarının yıkılabileceği konusunda belediye yetkililerini uyararak önlem alınmasını istedikleri ancak hiçbir önlem alınmadığını söylediler.
Duvarın yıkılacağını iki yıl önce yetkililere haber verdiklerini dile getiren bina sakinlerinden Ferhat Erdoğdu, "Bunun bu hale geleceğini biz iki yıl önceden öngördük. Buradaki iki blokta toplamda 8 daire var. Biz bu duvarın ilgili dilekçesini iki yıl önceden verdik. Vermiş olduğumuz dilekçede şu görünen mevcut durumu biz sözlü olarak anlatmaya çalıştık. Şunu bildirdik; olması gereken 6 metre yüksekliğindeki istinatı burayı yapan müteahhittin biraz daha fazla atmış olduğunu, arkadaki binaya düz bir bahçe yapmak için istinatı yükselterek aşağıdaki aşağıdaki daire sahiplerinin can güvenliğini tehlikeye atmışlardır’ dedik. Bu biz öngördük, daire sahibi olarak öngördük. Yapı denetim, ilgili müteahhit, belediye hiç kimse bunları öngöremedi. İçeride de olay esnasında yıkılan bloğun olduğu yerde bir çocuk odası bulunuyor. Yıkıldığı esnada da bir 2,5 yaşında bir çocuk yatıyordu. Babası geldi ve çocuğu çıkardılar” dedi.
Öte yandan istinat duvarı yıkılan site sakinleri ile duvarı binalarının üzerine devrilen daire sakinleri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. İstinat duvarında zaman zaman çöküntüler devam ederken belediye ve itfaiye ekipleri yıkılan duvarın kaldırılması için bölgede çalışma başlattı.
(İHA)