Peki ya yurtdışında yüksek lisans fikri kulağa nasıl geliyor?  Yurtdışında yüksek lisans fikrine pek çok insan başta maliyet sebebiyle ön yargılı. Fakat işin içine girip araştırdığınız zaman aslında sandığınız gibi olmadığınız göreceksiniz.

Yurtdışında yüksek lisans neredeyse Türkiye’de ödeyeceğiniz masraflarla aynı meblağa denk geliyor. Devlet okulu seçenekleri oldukça az olduğu için vakıf üniversitelerine eğilim doğal olarak artıyor. Vakıf üniversiteleri de yıllık minimum 20 bin civarına denk geliyor. Kabul edelim ki 20 bin Türkiye şartlarında bütçemizi zorlayan bir rakam. Ancak pek çok kişi bir şekilde bu ücreti denk getirip yüksek lisans için ya kredi çekiyor ya da bazı kişisel ihtiyaçlarından kısıyor. Tüm bu seçenekleri göz önünde bulundurduğunuzda yurtdışında yüksek lisans aslında çok da zor değil. 

Yurtdışında yüksek lisans Türkiye’de alacağınız eğitimden çok daha fazla olumlu katkı sağlıyor size. Öncelikle kariyer odaklı bir eğitim düşünüyorsanız yurtdışında yüksek lisans inanılmaz bir fırsat. Düşünsenize prestijinizin yüksek olduğu bir iş rütbesi. Kulağa şahane gelmiyor mu?

Yurtdışında yüksek lisans yapmış olmanın artılarından biri ise ülkenize döndüğünüzde sizi rakiplerinizden çok önde tutacak bir diplomanızın olması. Yurtdışında yüksek lisans yapmış kişiler mülakatlarda bir adım önde olurlar mutlaka. Tabi bunun yanında karşınızdakini konuşmanızla ve yaptığınız/yapacağınız işlerle de etkilemeniz gerekiyor.

İngiltere, Kanada, Amerika, Polonya gibi ülkeler yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin ilgi odağında bulunuyor. Özellikle İngiltere’de yüksek lisans yapan öğrenci nüfusu oldukça yoğun. Yüksek lisans programları İngiltere harici diğer tüm ülkelerde 2 senelik bir zaman diliminde. Sadece İngiltere yüksek lisans eğitimini 1 yıl gibi kısa bir sürede almanıza olanak sağlıyor. Yine bu 1 yıllık süreçte Türkiye’de alacağınız yüksek lisans eğitiminden daha fazlasını alacaksınız.

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için gerekli olan öncelikli belgeniz elbette ki vize. Sonrasında TOEFL sonucunuz, üniversite not dökümünüz, diplomanız ve en az iki akademisyenden alacağınız referanslar gereklidir. 

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için bazı okullar öğrencileri sınavlara tabi tutuyor. İşletme fakültesinde yüksek lisans yapacaksınız GMAT, mühendislik fakültesinde yüksek lisans yapacaksanız e GRE sınavına girmeniz ve yeterli not almanız gerekiyor. Sınavların geçerlilik notları okullara göre çeşitlilik gösteriyor.

Yurtdışında yüksek lisans yapmaya karar verdikten sonra yapacağınız ilk şey planlarınızla ve kafanızdaki ile örtüşen yüksek lisans programları. Birbirlerine benzerlik gösterse de her okulun kendini diğerlerinden ayıran farkı muhakkak oluyor. Bu ince ayrıntıyı göz önünde bulundurarak kendiniz için en doğrusunu seçmeniz önemli bir detay.

Yurtdışında yüksek lisans programlarına başvurmadan önce yurtdışı eğitim danışmanlıklarından destek alabilir ve araştırma sürecinizi en hızlı şekilde sonlandırabilirsiniz.