Kaçırılmak istenen Türk uçağının kaptan pilotu İlyas Karagülle yaşadıklarını anlattı. Rusların benzer durumlardaki tutumunu bildiği için uçağı kesinlikle Soçi’ye indirmeme kararı verdiğini söyleyen Karagülle, “Oldu da indiğinde bir operasyon yapılacak olsaydı ki sonucun operasyona gideceğini biliyordum. Rusya’da daha önceki yıllarda basit bir baskında bile birçok masum insanın öldüğünü düşündüğümden, yolcunun birçok kısmının burada kaza kurşununa gidebileceğini düşündüğüm için Türkiye’ye gitme kararını verdim” dedi.

Ukraynalı bir yolcu tarafından kaçırılmak istenen Türk uçağının kaptan pilotu İlyas Karagülle, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği'nin (TALPA) Genel Kurulu’na katıldı.

Basın mensuplarının kaçırılma girişimine ilişkin sorularını yanıtlayan Karagülle, “Bu olay gerçekten karar vermesi zordu. Ancak bütün koşulları değerlendirerek verilmiş doğru bir kararın sonucu olarak hiç kimsenin burnunun kanamadığını gördünüz. Bu uçuşta karar verdiğim ve diğer arkadaşlarımın disiplinle uyduğu talimatlarımla koordine içerisinde çalıştık. Bu gerçekten 35 yılın bir özetidir. Bunun sonucunda kimsenin burnu kanamadan bu olayı neticelendirdik” diye konuştu.

Korsanın Soçi’ye gitme isteğini yardımcısı ile değerlendirdiğini anlatan Karagülle, “Soçi’de kış olimpiyatları olduğunu değerlendirdiğimde Rusların bu konudaki tutum ve davranışlarını çok iyi bildiğim için kesinlikle uçağımın oraya indirilemeyeceğini düşündüm. Bence bomba tehdidinden daha büyük bir tehdit vardı. Bir korsanın olduğu uçağın olimpiyatın olduğu yere yaklaştırılmayacağını düşündüm. Oldu da indiğinde bir operasyon yapılacak olsaydı ki sonucun operasyona gideceğini biliyordum. Rusya’da daha önceki yıllarda basit bir baskında bile birçok masum insanın öldüğünü düşündüğümde yolcunun birçok kısmını burada kaza kurşununa gidebileceğini düşündüğüm için Türkiye’ye gitme kararını verdim” dedi.

Deniz ve ormanlar üzerinden Sabiha Gökçen’e uçağı indirdiğini söyleyen kaptan pilot İlyas Karagülle, “Korsanın kesinlikle denizden karaya çıkıp Soçi’ye benzer bir yere indirilmesi gerektiğini düşündüm. Karartma değil içeriyi aksine aydınlattırdım. Çünkü aydınlık bir alanda içeriden dışarıyı görmek daha zordur. Korsana yapılabilecek bir baskında da korsanın tüm hareketlerinin görülebileceğini düşündüm” şeklinde konuştu.

Karagülle, savaş uçaklarının da kendisinin talebi üzerine korsana bir şey hissettirmeden arkadan kendilerine takip ettiğini kaydetti.

Uçuş sırasında korsanı inandırmak için Soçi’ye iniş yapacakları yönünde anonslar yaptıklarını anlatan Karagülle, “Uluslararası belirlenmiş tüm kurallar harfiyen uygulandı. Ekibim de almış olduğu eğitimleri orada gerçekten gösterdiler. Ekibime teşekkür ediyorum. Ekibimin disiplini sayesinde birçok konu rahat atlatıldı. Yolcu dahil olmak üzere hiçbir şekilde kimse Sabiha Gökçen’e indiğimizi bilmedi. Sonradan öğrendiler” ifadelerini kullandı.

Kurtarma operasyonunun sorunsuz tamamlanmasıyla rahatlama hissettiğini söyleyen Karagülle, “Hiç kimsenin burnu kanamadan aşağı indirmek çok iyi. Bu olay üzerimde fazla travmaya neden olmadı. Görevimiz, eğitimimiz gereği bunlara hazırız. Asıl üzüldüğüm konu ailelerimiz hala travma içerisindeler. Kolay değil. Bizi sevenler için daha zordu” şeklinde konuştu.