Beykoz Kanlıca’daki yalısında kanuna aykırı tadilat yaptırdığı iddia edilen Rıza Sarraf’ın 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada mahkeme, Sarraf’ın yurt dışındaki adresinin tespit edilmesi için bakanlığa ve konsolosluğa yazı yazılmasına hükmetti.

Beykoz Kanlıca’daki yalısında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla Rıza Sarraf’ın 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Beykoz 1’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görülen 11. celseye sanık Rıza Sarraf’ın avukatı Gökberk Dumancı katıldı. Mahkeme hakimi, sanık hakkındaki yakalamanın infaz edilemediğini, Adalet Bakanlığına yazılan yazıya cevap verildiğini ve uluslararası istinabeye henüz cevap verilmediğini tutanağa geçirdi. Bunun üzerine söz alan sanık avukatı, "Müvekkilim dinlendikten sonra savunma yapacağız. Yakalamanın kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme hakimi Seyda Kibar Yıldırım, Sarraf’ın son adresi kaldığı cezaevi adresiyse serbest bırakıldığının anlaşıldığını gerekçe göstererek, ifadesinin alınması için yazılan uluslararası istinabenin geri istenmesine karar verdi. Yakalamanın kaldırılması talebini reddeden hakim, sanığın yurt dışındaki adresinin araştırılması için bakanlığa ve konsolosluğa yazı yazılmasına hükmetti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

Kanlıca sahilinde Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini satın alarak 4 parselini kendi, 5 parselini de eşi Ebru Gündeş üzerine kaydettiren ve tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlatan Sarraf ve Gündeş hakkında soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan iddianamede yalılarda bina boyunca asansör yapıldığı, bina cephesinde doluluk ve boşluk oranlarının değiştirildiğinin tespit edildiği kaydedilirken, Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş hakkında “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırılık" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Mahkeme, yurt dışında olduğu için Rıza Sarraf’ın ifadesinin alınmadığını gerekçe göstererek, Rıza Sarraf’ın dosyasını Ebru Gündeş’in dosyasından ayırmıştı. Ebru Gündeş yargılama sonucunda beraat etmişti.

(İHA)