Özel Yetkili Mahkemelerin ve TMK 10’uncu maddesiyle yetkili Cumhuriyet savcılık ve hâkimliklerin kaldırılmasının ardından Erzurum Adliyesi’nde 2. Ağır Ceza Mahkemesine ait 216 dosya, 4. Ağır Ceza Mahkemesine ait 60 dosya çuvallara mühürlenerek Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderildi.

TMK 10’uncu maddesiyle yetkili 2, 4,. (CMK 250), Ağır Ceza Mahkemelerindeki duruşmalar durduruldu. Mahkeme kapılarına, “6526 sayılı yasanın 1. Maddesi gereğince mahkememiz kaldırılmış olduğundan, aşağıda belirtilen dosyaların duruşması yapılmayacaktır” duyurusu asıldı.

DOSYALAR, SUÇUN İŞLENDİĞİ ADRESE

Adalet Bakanlığı’ndan görevlendirilen iki müfettiş gözetiminde TMK 10’ncu maddesiyle yetkili Cumhuriyet Savcılığı ve Hâkimlikleri, ellerinde bulunan “Çete, uyuşturucu, terör ve organize” gibi örgütlü suçlara bakan bu mahkemelerdeki dosyalar çıkarılarak suçun işlendiği adreslere gönderiliyor.

Adalet Bakanlığı tarafından TMK 10. Madde ile görev yapan 11 İlin Yetkili Cumhuriyet Başsavcılıkları’na müfettiş göndererek görevlendirdi. Erzurum’a görevlendirme yapılan iki müfettiş ise TMK 10. Madde ile Yetkili Mahkemelerin dava dosyaları, müfettişlerin gözetiminde suçun işlendiği bağlı bulunan illere gönderildi.

MÜHÜRLENDİ, İLLERE KARGO İLE GÖNDERİLDİ

Erzurum TMK’ ya bağlı Ağrı, Ardahan, Artvin, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize, Trabzon, Tunceli ilinin Pülümür İlçesi’ne ait dosyalar bulunduğu illere çuvallar içerisine mühürlenerek bulunduğu illere kargo aracılığı ile gönderildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, TMK 10. Madde ile Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ni 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, TMK. 10. Madde ile Yetkili 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ni ise 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devretti.