Şırnak KCK davasında 23 tutuklu tahliye edildi.
Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı Halkların Demokrat Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile Selma Irmak ve çok sayıda vatandaş takip etti. Hakim, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin delil kararları ve sanıkların savunma talebi olup olmamasını sordu. Bunun üzerine Şırnak T Tipi Cezaevi’nden video konferans yöntemiyle bağlanan tutuklulardan Abdurrezzak Yıldız, 25 duruşma olmasına rağmen şu ana kadar savunma yapamadığını söyledi. Daha önceki duruşmalarda tahliye edilen ve aralarında Şırnak eski Belediye Başkanı Ramazan Uysal’ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanığın katıldığı duruşmada diğer cezaevlerinde tutuklu sanıklar da, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Savcı bütün tutukluların adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerini istedi. Mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi. Daha sonra tutukluların tahliyesine karar verildi.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, "Uzun süreyi bulan bir tutukluluğun sonunu bugün gördük. Tahliyeler de gerçekleşti. KCK Şırnak ana dosyasında tutuklu arkadaşımız kalmadı. Çok mutluyuz. Arkadaşlarımızın aramızda olmasından büyük mutluluk duyduk. Bize çok büyük bir moral verdi. Şunu söylemek lazım. Adalet yerini buldu mu? Bu kadar zaman arkadaşlarımızın tutuklu bulunması elbette bir adaletsizlik, bunu belirtmek istiyoruz. Siyasi nedenlerle tutuldular. Şu anda da o süreç veya o koşullar ortadan katlığı için. Konjonktür değiştiği için arkadaşlarımız bırakıldı. Dolayısıyla baştan beri söylediğimiz, arkadaşlarımız rehine tutuluyor. Siyasetçiler rehine olarak cezaevlerinde tutuluyor. Serbest bırakılmıyor sözü de bunu doğrulamış oluyor. Bunu ifade etmek istiyoruz. Fakat hala yüzlerce arkadaşımız, binlerce arkadaşımız cezaevinde hala hasta tutuklular bırakılmadı. Hala cezaevleri siyasi tutsaklarla dolu. Bütün tutuklular bırakılmadan biz sevincimizi hiçbir zaman tam yaşayamayacağız. Buradan da çağrımızı yapıyoruz. Bir süreç başladı. Müzakere yasası geçti. Buna paralel olarak kimi yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekiyor. Cezaevinde hiçbir siyasi tutuklunun bırakılmaması gerekiyor. Cezaevleri boşalmadan sürecin ilerlemesi mümkün değil. Öncelikli olarak ivedilikle hasta tutukluların bırakılması ancak samimiyet ifade edecektir. Süreçte müzakere sürecine bir adım olarak ifade olunacak. Bu anlamda tekrar hepimizin gözü aydın diyoruz. Arkadaşlarımızın tekrar aramızda olmasından tekrar duyduğum memnuniyeti ben ifade etmek istiyorum. Şu anda 23 arkadaşımız tutukluydu onlar bırakıldı" dedi.
(İHA)