DHKP-C operasyonu kapsamında gözaltına alınan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi olan 15’i öğretmen toplam 56 sanığın yargılanmasına başlandı.

DHKP-C operasyonu kapsamında 19 Şubat 2013 tarihinde gözaltına alınan aralarında KESK üyesi ve yöneticisi 15 öğretmeninde bulunduğu 34’ü tutuklu toplam 56 sanığın yargılanmasına başlandı. Sanıklar hakkında örgüt yöneticisi ve üyesi olmak iddiasıyla 7,5 yıl ile 85 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 31’i tutuklu 17’si tutuksuz sanık olmak üzere 48 sanık hazır bulundu. Duruşmaya HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, KESK Başkanı Lami Özgen, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ile beraber Avusturya, Belçika gibi birçok ülkeden sendikacı da katıldı.

Duruşmada ilk olarak savunma yapan Selvi Polat KESK üyesi olduğunu söyleyerek, “Ben 38 yıllık öğretmenim 25 yıldır da KESK üyesiyim. Gözaltına alındıktan 11 ay sonra mahkemeye çıktık. Sanki devlet kadrolarına sızmış bir örgüt gibi bizi ortaya çıkardılar. Tek gerçek var, memuruz. Nerede o silah, bomba ve tehlikeli örgüt. Ben göremedim. Bulabildikleri 38 yıllık öğretmen, 25 yıllık sendikacı Selvi Polat. Bu davayla kendimin ve sendikamın ekonomik ve demokratik düşüncesi yargılanmaktadır. 24 Ocak 1980 kararlarını daha rahat uygulayabilmek için 80 darbesini yaptılar. Bugün eğitim ve sağlığın paralı hale gelmesini uygulayabilmek için bizi tutukladılar’’ dedi.

Şişli Belediyesi’nde çalıştığı belirtilen tutuklu sanık Nazmiye Kaya savunmasında 28 yıllık memur olduğunu ifade ederek, “Basın DHKP-C operasyonu değildir. 2,5 milyon kamu emekçisini sindirme, baskı altına alma, KESK'i bitirme operasyonudur. Dolandırıcıların, çetelerin ve tecavüzcü okul müdürlerinin kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle tutuklanmamaktadır. Biz ise demokratik haklarımızı kullandığımız için tutuklandık. Baskın sırasında bakıma muhtaç 2 yaşlının çaresiz bakışlarını hiç unutmayacağım. 95 yaşındaki annemin beni bekleyen gözlerle vefat ettiği gerçeğini unutmayacağım. Bu bir zulümdür. Bu zulme son verin” diye konuştu.

Mahkeme heyeti savunma yapmayan sanıkların ifadelerini almak için duruşmayı yarına erteledi.