IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto etmek amacıyla başlatılan eylemlerin şiddeti de, bilançosu da artıyor.
Güneydoğu’da 4 gündür devam eden sokak gösterilerinde aralarında Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman’ın bulunduğu 4 ilde 23 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişinin de yaralandığı ve gözaltına alındığı olaylarda, birçok kamu kurumu, banka ve iş yeri zarar gördü.

DİYARBAKIR’DA CAN KAYBI 11’E YÜKSELDİ
Diyarbakır’da bayramın 3’üncü günü akşam saatlerinde başlayan olaylarda, 11 kişi hayatını kaybetti. Olaylarda 37 kişi yaralandı, 121 kişi gözaltına alındı. Olayların artmasıyla birlikte İl Valiliği tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağını ihlal eden 294 kişi hakkında da idari işlem yapıldı. Bunun yanı sıra Diyarbakır’daki olaylarda, 124 bina, 15 banka şubesi, 34 okul, 20’si resmi 37 araç, 5 parti binası, 36 MOBESE kamerası zarar gördü. Yüzlerce iş yerinin de zarar gördüğü kentte, marketler, bankalar ve PTT şubeleri yağmalandı. Diyarbakır’da çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e yükseldi. Köy-Der’e yapılan saldırıda yaralanan ve Dicle Üniversitesi’ne kaldırılan Cumali Güneş yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

MARDİN’DE 6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Bölge illerinden Mardin’de ise çıkan olaylarda 6 kişi öldü. Resmi olmayan rakamlara göre 16 kişinin yaralandığı kentte, 34 kişi ise gözaltına alındı. Mardin’deki olaylarda da çok sayıda iş yeri, kamu kuruluşu binası, banka ve araç zarar gördü.

SİİRT’TE 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Siirt’te yaşanan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti. 10 okul, 1 Halk Eğitim Merkezi, 3 sağlık ocağı, 2 akaryakıt istasyonu ile onlarca araç tahrip edilirken, yakılan 30’a yakın iş yeri ise talan edildi. Siirt’te sokak çatışmaları yer yer devam ediyor.

BATMAN’DA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Bir kişinin hayatını kaybettiği Batman’da, resmi rakamlara göre 57 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Sokağa çıkma yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle 113 kişi hakkında işlem yapılan kentte, 42 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda kamu kurumu binasının da zarar gördüğü Batman’da, 40 iş yerinde maddi hasar oluştu. Kentte, 4 aracın da yakıldığı bildirildi.
Öte yandan olayların çıktığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Diyarbakır ve Batman’da polise takviye olarak asker de şehirde güvenlik önlemleri aldı. Diyarbakır ve Batman sokaklarında konuşlandırılan tank ve zırhlı askeri araçlarla olaylara zaman zaman müdahale ediliyor.
(İHA)