Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bulunan T1 tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde kalan mahkumların çıkardığı yangınla ilgili olay yerine gelen Kocaeli Valisi Ercan Topaca bir açıklama yaptı.

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan T1 tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan mahkumlar gece geç saatlerde odalarında bulunan eşyaları yakarak, yangın çıkarttı. Yangın sırasında cezaevinin çatısına çıkan mahkumlar, ellerine aldıkları Türk Bayrakları ile sloganlar attı. Olay yerine Kocaeli Valisi Ercan Topaca, İl Emniyet Müdür Levent Yarımel, İl Jandarma Komutanı Birol Şimşek, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük geldi. İtfaiye’nin yaklaşık 3 saatlik çalışması sonucunda söndürülen yangının ardından Kocaeli Valisi Ercan Topaca, cezaevine girerek bilgi aldı.

Cezaevi yetkililerinden bilgi alan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, “Geçmiş olsun diyoruz. Çok önemli bir problem yok. Herhangi bir sıkıntı yok. Ufak tefek, iki arkadaşta sıyrık var. Kendi aralarındaki hareketler dolayısıyla. Tereddüt edecek, endişe edecek bir durum yok. Bunu öncelikle ifade edeyim” dedi.

Cezaevindeki mahkum ve tutukluların bazı istekleri ve talepleri bulunduğunu belirten Topaca, “Cezaevindeki tutuklu arkadaşların içerideki şartların iyileştirilmesi ile ilgili gündeme gelen hususlardan dolayı bir koğuşta, 20 kişi civarında arkadaşın kendi koğuşlarından çıkarak bir eylem yapmak, seslerini duyurmak istemişler. Başsavcımızla birlikte geldik, cezaevi savcımızla arkadaşlarla görüşüldü. Herhangi bir müdahale veyahut da tartışmaya yol açmayacak şekilde ikna edildi. Herkes şimdi koğuşlarına geçiyorlar. Tamamen kontrol altına alındı. Bu iki arkadaşımızla ilgili de hastaneye sevkleri yapıldı. Muhtemelen birkaç saat sonra onlar da geri dönecekler. Dumandan etkilenme falan yok. İçeride kendi koğuşlarından çıkmak suretiyle çatıya çıkmışlar. Çatıdan seslerini duyurdular. Cezaevi savcısıyla, yöneticilerle görüşmek istediler. Arkadaşlarımız görüştüler, taleplerini aldılar. Tabii talepleri değerlendireceğiz, inceleyeceğiz. Disiplinsizlik varsa tabi bunlar da hukuk çerçevesinde değerlendirilir. Şu an için söyleyebileceğimiz, merak edilecek hiçbir husus yok. Her şey kontrol altında” şeklinde konuştu.

T1 tipi cezaevlerinde sadece adi suçlardan dolayı mahkum olmuş kişilerin kaldığını hatırlatan Vali Topaca, “Diğer siyasi suçlusu, terör suçlusu o tür bir durum yok. Tamamıyla adi suçların bulunduğu bir koğuşta yaşanan hadise. Temenni ederiz bundan sonra olmaz. Cezaevi şartları ki bu cezaevimiz Türkiye’nin en güzel cezaevlerinden, modern cezaevlerinden birisidir. Şartları da aslında oldukça iyi. Ama tabi bunlar hukuk içerisinde tutukluların da taleplerini almak devletin görevidir. Bu çerçevede onların da taleplerini alıp değerlendireceğiz. Ama şartlarla ilgili, ben daha önce de gelmiştim gerçekten pırıl pırıl, her taraf dört dörtlük. Devletimizin son zamanlarda yaptığı en önemli yatırımlar, bu alanı iyileştirme anlamında, mahkum ve tutukluların şartlarını iyileştirmesi anlamında çok böyle ileri sürülecek, şikayet edilecek hususlar da yok ama tabi işleyişle ilgili, kendi aralarındaki sorunlar, sevk isteme özellikle hastaneye sevk, kendi memleketlerine sevk gibi talepleri var. Arkadaşlarımız bunları da değerlendirecek. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlar da sonuçlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Eyleme 20 civarında mahkumun katıldığını söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca, “Cezaevi toplamında bin 100 civarında tutuklu, mahkum kalıyor. Yangın öyle çok büyük bir şey değil. İçeride ufak bir iki parça yanık yakmışlar. Ama mahkumları veya tutukluları etkileyen, cezaevini etkileyen bir yangın falan söz konusu değil. Odanın girişinde aralardaki havalandırma bölümlerinde birkaç parça eşya yakılmış. Fena bir şey çıkmadı şeklinde söyleyebiliriz” diye konuştu.