Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından göçmen kaçıkçılığı yaptığı iddiası ile Kos Adası açıklarında vurularak öldürülen Türk kaptan Mustafa Ateş’in (29) cenazesi Muğla Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsinin ardından memleketi Hatay’a gönderilirken, ailenin davayı gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacağı öğrenildi.

Cenazenin Mustafa Ateş’in ağabeyi İsmail Ateş tarafından adli tıptan alınarak karayolu ile Bodrum Belediyesi tarafından tahsis edilen cenaze aracı ile Hatay’a götürülerek yarın öğle namazının ardından toprağa verileceği belirtildi.

10 gündür kardeşinin cenazesini beklediklerini belirten İsmail Ateş, “Adli tıp işlemlerinin geç gelmesi hakkında Yunanistan yetkililerinin vermiş olduğu bir açıklama yok. Zaten Türk yetkililerine verdikleri otopsi raporu da yok. Biz o yüzden buradaki adli tıp kurumuna geldik. Geniş, detaylı bir adli tıp raporu istedik. Yunanistan yetkililerinin verdiği raporda sadece adli tip yapıldığı gözüküyor. Hiçbir açıklama yapılmamış. Vücudunda 3 kurşun olduğu söyleniyor, vücudunda bir estetik müdahale yapılmış. Belki başka kurşunlar da var. Şimdi adli tıp raporunda her şey açığa çıkacak. Şu anda görünen 3 kurşun ama estetik müdahale olduğu için daha fazla kurşun olabilir. Adli tıp yetkilileri işin uzayacağını söylüyor. İlk adli tıp incelemeleri Yunanistan'da yapıldığı için, geniş ve detaylı olarak inceliyorlar. Olayla ilgili olarak Yunanistan'da adli işlem ve soruşturma başlatıldığını duyduk. Yunanistan Sahil Güvenlik ekibinden iki asker ve bir rütbelinin açığa alındığı bilgisini aldık. Vücudunda bizim gördüğümüz üç kurşun vardı. Bu kurşunları önden yemiş. Sağ ve sol omzunun altında iki kurşun var. Bir tanesi de kafasında. Kaçarken vurulduğu söyleniyor ama kurşunların hepsi önden isabet etmiş. Yunan Sahil Güvenlik ekipleri bunu nasıl açıklayacaklar, onu da bilmiyorum. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına adli soruşturma başlatılması için başvuruda bulunduk. Avukatımız hukuki süreci takip ediyor. Dosyalar hazırlanıp soruşturma başlatılacaktır. Gerekirse bu konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidecek" dedi.

CENAZENİN GECİKMESİ ŞÜPHELERİ ARTIRDI

15 Nisan’ı 16 Nisan’a bağlayan gece saatlerinde Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından mülteci taşıdığı iddiası ile vurulan Mustafa Ateş’in cenazesi, buradan Yunanlı ekipler tarafından Kos Devlet Hastanesi morguna kaldırılmıştı. Hastanede otopsisi yapılan Mustafa Ateş’in vücudunun birçok bölümünün otopsi esnasında kesilmesi dikkat çekti. Dün akşam saatlerinde Bodrum'a ulaştırılıp Muğla Adli Tıp Kurumu'na getirilen Mustafa Ateş’in cenazesine tekrar otopsi yapıldı. Vücudunun baş, iki omuzu ve ayak bileğinde tıbbi operasyona maruz kaldığı öğrenilen Türk kaptanın ailesi, Yunanlı adli tıp uzmanları tarafından vücuda estetik operasyon gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Cenazenin gecikmesinin tek nedeninin Yunan adli tıp uzmanlarının Mustafa Ateş’in vücudunda bazı estetik operasyonlar yapması olduğunu ileri süren ağabey İsmail Ateş, bu konuda Muğla Adli Tıp Kurumu’nun vereceği raporun önemli olduğunu açıkladı.