Mersin’de araç yakma olayına karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan lise öğrencisi Mustafa Bayram’a 66 yıl hapis cezası verilirken, aile çocuklarının suçsuz olduğunu iddia etti.

18 yaşındaki Mustafa Bayram, tatilini geçirmek için gittiği Mersin’de 9 Şubat 2012 tarihinde polis tarafından araç yakma olayına karıştığı iddiası ile 7 arkadaşıyla beraber gözaltına alındı. Yapılan sorgulamanın ardından gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı serbest bırakılırken, Mustafa Bayram’a 66 yıl 2 ay, bir arkadaşına da 65 yıl hapis cezası verildi. 2012 yılından bu yana Adana Kürkçü Cezaevi’nde bulunan Bayram için annesi Kezban Bayram, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi’ne başvurup yardım talebinde bulundu. Bayram ailesi, çocuklarının suçsuz olduğunu iddia etti. Anne Kezban Bayram, kendilerine yardım eli uzatılmasını ve mahkemenin çocukları hakkında verdiği kararını değiştirmesini istedi. Kezban Bayram, “Eşim Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Uludere ilçesi Uzungeçit beldesi belediye başkanı. Ailemizde geçmişte yaşanan bazı siyasi nedenlerden dolayı oğlum alınmış olabilir. Söz konusu araç yakma olayı ile oğlumun uzak yakın hiçbir ilgisi yoktur. Ne bir kamera görüntüsü, ne bir parmak izi ne de bir delil yoktur, oğlum suçsuz yere içerdedir” iddiasında bulundu.

İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut ise “Mustafa Bayram 18 yaşında çok başarılı bir lise öğrencisidir. Ama maalesef kendisi şu an cezaevinde ve 66 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Belki de bu çocuk ömrünün tamamını cezaevinde geçirecek. Bizler avukatlarıyla yaptığımız görüşmeler ve aldığımız duyumlarda suç işlediğine dair herhangi bir delil, görüntü olmadığı halde böyle bir durum ortaya çıkmış. Biz özellikle bölgede süreçle beraber çatışmasızlık ortamından kaynaklı Kürt çocuklarına yönelik yargının tamamıyla taraflı yaklaştığını bilmekteyiz. Binlerce çocuğun cezaevlerinde yargılandığını, çeşitli cezalara çaptırıldığını görmekteyiz. Biz İHD temsilcileri olarak defalarca bu konulara değindik, ancak Türkiye’de hala 12 Eylül kanunlarının hakim olduğu görülmektedir” dedi.