Manisa'nın Soma ilçesinde, geçen pazar günü çıkan ve 1 işçinin ölümü, 27 işçinin yaralanması ile sonuçlanan maden yangınından sağ kurtulan işçiler, mahsur kaldıkları maden ocağında yaşadıklarını anlattı.

Olayın meydana geldiği madenin önünde toplanan işçiler hak ettikleri tazminatı aldıkları zaman işi bırakacaklarını ifade etti. Maden yangınında yerin metrelerce altında 3 saat mahsur kalan işçiler yaşadıklarını anlatırken duygu dolu anlar yaşadı. Bir arkadaşlarını kaybettikleri yangınla ilgili ihmallerin olduğunu iddia eden işçiler, gerekli önlemlerin alınmadığını ifade etti.

ARKADAŞLARIMIZLA VEDALAŞTIK

Maden işçisi Vedat Eker, yangında sağ kurtulan 27 işçinin arasında kendisininde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Yangın esnasında geçemeyeceğimiz için baraj kurmak zorunda kaldık. Önümüzden gelen havayı duman gelmesin diye kesmek zorunda kaldık. Ölen arkadaşımızı 5-6 kişi kaldırmaya çalıştık. Dumandan etkilenmiştik, artık takatimiz kalmadı. Bırakmak zorunda kaldık. Daha çok oksijenli yerlere kaçmaya çalıştık. 25 kişiye yakın oradaydık. Herkes tekbir getirmeye başladı. Son nefesimizi vereceğiz diye düşündük. Çocuklarımız ailelerimiz akıllarımızdan çıkmadı. Namaz kıldık, herkes birbiriyle helalleşti. Saat 09.30 civarı kurtarma ekipleri geldi. Müfettişler gelmeden önce her türlü düzenlemeyi yaparak çalışabilir diyorlar. İki ay sonra yine aynı şey oluyor. Oksijen tüpümüz yok. İçeride nefes alacak birşey yok. Gaz maskesi yok. Bu maden devletten kalma, o zamandan kalan malzemeleri kullanıyoruz."

"BİZ ARTIK ÖLDÜK DEDİK"

Maden ocağındaki yangında sağ kurtulan işçi Mustafa Almez de herkesin kendi inancına göre ibadetlerini yaptığını belirterek, "Hep birlikte yaşam ile ölüm çizgisine geldik. O küçük çizgiye kadar geldik. Biz artık öldük dedik. Bir şekilde arkadaşlarımız müdahale ederek bizleri kurtardılar" dedi.

Olayın meydana geldiği madenin kurtarma ekibinde yer alan ve dumandan etkilenen Dursun Küren de, şunları söyledi: "Orman yangını gibi bir yangındı. Kasalar ağaçlar komple yanıyordu. Bu yangın panodan çıkan bir yangın değil, başka bir imalattan çıkan bir yangın. Medyaya elektrik panosu diye aksettirilmiş. Yangınla büyük mücadele yaptık. Çok şükür 27 arkadaşımızı sağ kurtardık, 1 arkadaşımızı kaybettik. Çok üzgünüz."

Madende çalışan diğer işçiler ise bu olayın ardından büyük korku yaşadıklarını belirterek, "Her gün bu madene gelirken çocuklarımız ailemiz bekliyor acaba gelecek mi gelmeyecek mi diye. Tazminatımız ve alacaklarımız verilirse biz buradan çekip gideceğiz. Gerekirse simit satarız" dediler.

Öte yandan, olayın meydana geldiği maden ocağında inceleme yapmak üzere müfettişlerin bölgeye gönderildiği öğrenildi.