Çünkü gerek taşınır ve taşınmaz malların alımında gerekse borç para teminlerinde kısaca hemen her alışverişte senet imzalama yoluna gidebilmektedir. Peki, resmi olarak senet nedir? Senet bu açıdan tanımlandığında ödeme karşılığında alınabilen; kişiler ya da kurumlar tarafından yazılan resmi belgelerdir. Ancak belgenin geçerli olabilmesi için ya da karşılığında imzalanan paraların temin edilebilmesi için senet nasıl doldurulur bilinmesi ve anlatılacak olan kurallara göre hareket edilmesi gerekmektedir. Aksinin olduğu durumlarda senetler geçerlilik durumlarını kaybetmektedir. Ya da senetle bir mal temin eden açısından senet üzerinde oynama yapılarak olduğundan daha yüksek meblağlar talep edilebilir hale gelmektedir. 

Senet Nasıl Doldurulur, Detaylar 

Karşılıklı tarafların senet düzenleme açısından detayları bilmeleri çok önemlidir. Öncelikle senetlerde düzenleme tarihi en önemli konulardan biridir. Bireyler senedin imzalandığı zaman dilimi ile düzenleme tarihinin eş olmasına dikkat etmelidir. Bu sayede senedin vadesi geldiğinde olası sorunlarla karşı karşıya kalınma riski ortadan kaldırılacaktır. Küçük ayrıntılara dikkat etmek aynı zamanda senedin geçerliliğinin korunması açısından da büyük bir önem arz etmektedir. Senet doldurulması sırasında kalem seçimi de önemlidir. Bu bağlamda silinebilir özelliği olan kalemlerden uzak kalınmalıdır. Senet nasıl doldurulur açıklamalarında kalemlerin özellikle siyah ya da mavi renklerden oluşan tükenmez ya da dolma kalemler olması gerektiği yazmaktadır. Böylelikle senedin imzalanmasından sonra üzerinde herhangi bir oynama yapılmaması da garanti altına alınmış olmaktadır. Ayrıca senet çoğu ödeme yöntemine göre daha çok güven gerektiren bir uygulamadır. Bu neden yüzünden senetler doldurulmaya başlamadan önce karşılıklı tarafların birbirlerine gerek kefillerle gerekse sözlü olarak güven duyduğunu belirtmeleri gerekmektedir. 

Senet Doldururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Senet nasıl doldurulur konusunda dikkat edilmesi gerekli olan bir dizi husus bulunmaktadır. Var olan hususlar arasında paranın cinsinin belirtilmesi ilk sıradakilerden biridir. Çoğu kimse temin etmek istediği parayı direkt yazmaktadır. Ancak senetler Türk Lirası cinsinden yapılabileceği gibi farklı dövizler için de yapılabilmektedir. Bu neden yüzünden ödenecek olan tutarın para cinsinin de yazılması lazımdır. Senetlerde miktarlar #...# olacak şekilde yazılmalıdır. Yani miktarın öncesinde ve sonrasında “#” işareti mutlaka konmalıdır. Senedin kişiye mi yoksa şirket veya kuruma mı kesildiğinin de yazılması çok önemlidir. Borçlu olan kişilerin bilgilerinin girilmesinden sonra kefillerin isimleri de senede eklenmelidir. Böylelikle sağ alt köşeye atılan iki imza sonrasında senet geçerli hale gelecektir. İçeriklerden biri ya da birkaçının eksik – hatalı olması halinde senet geçersiz sayılacaktır. 

Doldurulan Senet Ödenmezse Ne Olur?

Bireylerin senet doldurma işlemlerinden sonra yasal bir sürece girdiklerini bilmeleri gerekmektedir. Senette ödemelerin taksitle mi defaten mi olacağı yazmaktadır. Ayrıca senedin vade tarihi de imza sırasında belirlenmektedir. Ödeme yani vade tarihi geldiği halede ödemelerin yapılmaması halinde kişiler adına hukuki bir süreç başlatılabilmektedir. Hukuki sürecin halk arasındaki tabiri icra takibidir. Ancak senetleri ellerinde bulunduranlar ilk etapta ödeme konusunda borçlulardan bilgi almayı tercih etmektedir.  Uyarılara karşı ödemelerin yapılmaması halinde ise iş icra takibi ya da hacze kadar gidebilmektedir. Sayılan nedenlerden ötürü senet nasıl doldurulur bilindiği kadar imzalanan senetlerin ödeme tarihlerinin de bilinmesi gerekmektedir. Vadesi geldiğinde ödenen senetlerin herhangi bir sorun çıkamadığı gerçektir. Bireyler ödemelerinden sonra imzalamış oldukları senetleri alıp yırtmaları ya da güvenli bir yerde muhafaza etmeleri de önerilenler arasındadır.