Muğla İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde Aydın, Muğla ve Denizli’den Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerinin katıldığı 19’uncu Bölge Güney Ege Eğitim ve Deprem Tatbikatı, Marmaris’te gerçekleştirildi.

Gerçeği aratmayan tatbikatta, senaryo gereği deprem esnasında çöken bir otelin enkazında mahsur kalan yaralılar UMKE ekipleri tarafından kurtarıldı.

Denizli, Aydın ve Muğla’dan toplam 103 kişilik UMKE ekibinin katıldığı tatbikatı; Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, Marmaris İlçe Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya, Marmaris İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Cafer Öz, Muğla İl Sağlık Müdürü Doktor Cihan Tekin de izledi.

İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin de katıldığı tatbikatta, deprem sonrası bina enkazı altında kalan yaralılar UMKE ekipleri tarafından kurtarıldı. Afetzedelere gerçek yaralı gibi görünmeleri için makyaj yapılırken, yaralılar çığlık atıp yardım istedi.

Deprem sonrası UMKE ekiplerinin denizden müdahalesi de canlandırıldı. Çöken otelin çatısında bulunan yaralıların UMKE ekipleri tarafından iple aşağı indirilmeleri film sahnelerini aratmazken tatbikat sırasında çöken otelde çıkan yangını söndürmek amacıyla itfaiyeye çağrılmaması ve bölgede güvenlik önlemi alınması için polis ve jandarma ekiplerine haber verilmemesi dikkat çekti.

UMKE’nin dünyada gönüllü olarak kurulan tek ekip olduğuna dikkat çeken Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, “Bu dönemde bölgede gerçekleştirdiğimiz ikinci kurtarma tatbikatıydı. İlki, Milas’ta düşen bir uçakta bulunan yaralıların kurtarılış sahnesiydi. Bugün de Marmaris’te deprem sırasında çöken otelde göçük altında kalan yaralıları kurtarma çalışması sahnelendi. Ege Bölgesi'nde ilk defa bu kadar geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştiriliyor. Amacımız, UMKE ekiplerimizin farklı çalışma konularında bilgi ve becerilerini geliştirmeleridir” dedi.