İzmir’de 2011 yılında hunharca öldürülen İrlandalı turistler Catherine Mary Doyle Dınsmore ve Marian Elizabeth Graham ile ilgili davada nihai karar açıklandı. 10’uncu kez hakim karşısına çıkan sanıklardan Recep Ç. iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken, cinayete yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yargılanan baba Eyüp Ç.’nin oy çokluğu ile tahliyesine karar verildi.

İzmir'de 2011 yılında boğazları kesilerek öldürülen İrlandalı turistler Catherine Mary Doyle Dınsmore ve Marian Elizabeth Graham’ın katil zanlılarından Recep Ç. ile cinayete iştirak ettiği gerekçesiyle yargılanan babası Eyüp Ç., İzmir Bayraklı 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10’uncu kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada sanık yakınları, İrlandalı Graham ve Dinsmore ailesinin yakınları ile İrlanda Fahri Konsolosu Bülent Akgerman hazır bulundu. Saat 14.00’te görülmesi beklenen duruşma, 1 saat 35 dakika gecikmeli olarak başladı.

İddia makamının avukatı Barış Kaşka, mahkeme heyetinin kendisine söz vermesi üzerine sanıklar hakkında iki kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebini dile getirdi.

Sanık Eyüp Ç.’nin avukatı Aydoğan Yolyapan ise, duruşmada yaptığı dokuz sayfalık savunmasında müvekkilinin tahliye talebini yineleyerek, “Müvekkilin öncelikle beraatine karar verilmesini, mahkeme aksi kanaatle mahkumiyet hükmü verecek ise suç vasfının TCK’nin 281. maddesinde tanımlanan suç delillerini yok etmek, gizleme, değiştirme veya TCK’nin 283. maddesinde tanımlanan suçluyu kayırma suçu olarak kabul edilmesini, mahkeme aksi kanaatle iddianame ve esas hakkındaki mütalaa gibi karar verecek ise lehe olan tüm kanun hükümlerinin uygulanmasına, müvekkilin karar ile birlikte bihakkın veya CMK’nın 109. maddesinde tanımlanan adli kontrol yöntemlerine tahliyesine karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

Sanık Eyüp Ç., son savunmasında olayla ilgisinin bulunmadığı tekrar ederek, “Gizli tanık bize düşman olan birisi. Kesinlikle bizi yakmak isteyen birisi. Keşke olaydan benim haberim olsaydı. Ben 50 yaşında adamım, çocuk değilim. Bu yapılan olay kabul edilebilir bir olay değildir. Takdir sizindir” diye konuştu.

Sanık Recep Ç. ise, yaptığının bir hata olduğunu belirttiği savunmasında, “Bunu dilekçelerimde de belirttim. Yaptığım bir hataydı. O anki ergenlik ve gençlik dönemimde bana saldırınca bu sefer ben de can korkusu yüzünden olayı işledim. Türkiye’de bizler küçük yaşta iş hayatına başlıyoruz. Bu yüzden kemik yaşımı kabul etmiyorum. Adil yargılama talep ediyorum” dedi.

Savunmaların ve taleplerin dinlenmesinin ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, Recep Ç.’nin iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına, cinayete yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yargılanan baba Eyüp Ç.’nin ise oy çokluğu ile tahliyesine karar verdi.

2011 yılından bu yana devam eden davanın karar duruşmasında mahkeme salonunda gergin bir atmosfer yaşandı. Özellikle sanıklar ve sanık yakınları arasında ikili diyaloglar yaşanırken, duruşma sonrasında sanık yakınları adliye koridorlarında “Adalet yerini buldu” diyerek duygularını dile getirdiler.