Türkiye genelinde bir çok şehirde görev yapan dedektör köpekler 2012 yılında büyük bir rekor kırdı. Narkotik köpekler 1 yıl içerisinde 25 ton esrar, 4 ton eroin ve 245 kilo kokaini bulunmasında etkin rol oynadı.

Türkiye’de 1997 yılında Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın katkılarıyla kurulan Köpek Eğitim Merkezi şuana kadar 1850’nin üzerinde köpek ve idarecisine eğitim verdi. Türk Polis Teşkilatı için eğitilen köpekler 131 tanesi uyuşturucu ile mücadelede, 73 tanesi asayiş devriyesinde, 44 tanesi ise patlayıcı madde aramada görev alıyor. Bunların yanı sıra sayıları az olan ancak görevleri önemli olan köpekler de bulunuyor. Bu köpeklerden 4’ü kadavra aramada, 5’i özel operasyonda, 4’ü koku teşhiste, 3’ü de silah ve mühimmat aramada kullanılıyor. Köpek eğitim merkezinde yetiştirilen uzman köpekler Cumhurbaşkanı ve Başbakanın koruma ekibinde de yer alıyor. Türkiye aynı zamanda bu konuda bir çok ülkeye de hizmet veriyor. Köpek Eğitim Merkezi, Filistin, Cezayir, Belarus, Makedonya, Irak, Ürdün ve Türkmenistan'daki güvenlik güçlerine ait köpeklere de eğitim vermesiyle biliniyor.

KOKAİNİN YÜZDE 61'İNİ KÖPEKLER BULDU

Türkiye genelinde her ilde görev yapan Narkotik polisine bağlı dedektör köpeklerin 2012 yılındaki başarısı göz dolduruyor. 2012 yılında uyuşturucu madde aramada görevli 131 dedektör köpeğin yer aldığı çalışmalarda 25 ton esrar, 4 ton eroin ve 245 kilo kokain ele geçirildi. Bir önceki yıla göre yüzde 150 başarısını arttıran narkotik köpekler, esrarda yakalama oranlarında yüzde 34, eroinde yüzde 37’lik bir payın sahibi olurken, kokainde yüzde 61’lik başarının sahibi oldu.

Polis köpekleri her 2 yılda bir tekrar eğitimden geçirilerek Türk Polis Teşkilatı'na faydalı olması sağlanıyor.