Samsun'da sahte belge düzenleyerek bakıma muhtaç aylığı almak istediği iddia edilen 80 yaşındaki şahıs ile 46 yaşındaki gelini önce 2 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı, daha sonra cezaları ertelendi.

Canik ilçesinin Uluçayır köyünde ikamet eden L.Ö. ölmeden önce kendisine gelini Ş.O.(47) baktığı için söz konusu gelin 80 yaşındaki kayınpeder C.O. ile birlikte "Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmetleri Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmenlik" kapsamında kaynanasına bakım ücreti için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurdular. Yapılan incelemede hasta olan L.O.'ye Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde verilen yüzde 83 özürlü raporun aslının yüzde 50 özürlü olduğu ve ağır özürlü bölümüne de evet yazıldığı ortaya çıktı. Sahtecilik ortaya çıkması üzerine kayınpeder C.O. ile gelin Ş.O. hakkında, "kamu kurum ve kuruluşunu dolandırıcılık teşebbüs ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından dava açıldı.

Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davanın ilk duruşmasında C.O. ve Ş.O, kendilerini savundular. C.O., "Eşim L.O. ölmeden önce kısmen sakattı. Gelinim Ş.O. ona bakıyordu. Hastaneye götürdük yüzde 50 sakat raporu verildi. Bu rapora göre bakım ücreti ödemediler. Yine bir gün hastaneye gittiğimizde orada karşılaştığımız S.D. adlı bir kişi ‘İlk aylığı bana verin, ben size yardımcı olayım' dedi. Raporu ona verdim. Raporun üzerinde oynama yaparak bana verdi. Cahilliğimden dolayı suçun farkına varamadık. Pişmanım" diye konuştu.

Gelin Ş.O. ise, "Kayınpederimin anlattığı gibi olay gelişti ve pişmanım" şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti C.O. ve gelini Ş.O.'yu "resmi evrakta sahtecilik" suçundan 1 yıl 8'er ay, "dolandırıcılığa teşebbüs" suçundan da 7 ay 15'er gün olmak üzere toplam 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti verilen sanıkların sabıkasız geçmişini ve duruşmadaki olumlu tutumlarını göz önünde bulundurarak yeniden suç işlemeyeceklerini dair vicdani kanaat oluştuğundan her iki suçtan da ayrı ayrı hükmün açıklanmasına yer olmadığına karar vererek cezasını erteleyip 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar verdi.