Samsun Cumhuriyet Savcısı Hasan Dönmez, 51 elektronik kelepçe ile Samsun’un Türkiye’de ilk 3 içinde yer aldığını belirterek, “Türkiye genelinde en güzel uygulamalar ilimizde yapılmaktadır" dedi.

Samsun Yeni Adalet Sarayı Başsavcılık toplantı salonunda, elektronik kelepçe uygulamasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Cumhuriyet Savcısı Hasan Dönmez, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün 2005'ten beri tüm Türkiye'de hizmet verdiğini söyledi. Samsun'da 51 adet elektronik kelepçe olduğunu söyleyen Samsun Cumhuriyet Savcısı Hasan Dönmez, "Denetimli Serbestlik 2005'ten bu yana faaliyette olarak tüm Türkiye'de hizmet vermektedir. Bu kapsamda bir yıl kadar önce pilot uygulama olarak devam eden elektronik kelepçe uygulaması Samsun'da da uygulanmaktadır. Samsun’da 51 elektronik kelepçe bulunmaktadır. Türkiye genelinde bu yönden en güzel uygulamalar ilimizde yapılmaktadır" diye konuştu.

“KELEPÇE DENETİMLERİ 24 SAAT SÜREKLİ YAPILIYOR”

Elektronik kelepçenin uygulanması için maddelerin olduğunu söyleyen Samsun Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, kelepçenin hükümlüye uygulanması için mahkemelerin karar vermesi gerektiğini söyledi. Soğukpınar, "Bizim 4 tane uyguladığımız maddemiz var: 1. kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalışmak, 2. bir konut ve bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulması, 3. belirlenen yer ve bölgelere gitmemesi, 4. ise belirlenen programlara katılmasıdır. Hükümlü bize geldikten sonra hükümlümüze çeşitli programlar uygulanıyor. Tüm hükümlerimiz için kamu kurum ve kurumlarımızla görüşüyoruz. Çalıştığı yerlerde de sürekli takip halindedir. Biz her hükümlümüze elektronik kelepçe uygulamıyoruz. Bu yasamızdan 6 yaşın altında çocuğu olan bayanlar infazına 2 sene kalanlar, erkeklerde şartlı tahliyesine 1 sene kalanlar faydalanıyor. Kelepçede belirli saatler belirlenmiştir. Kelepçe denetimleri 24 saat sürekli yapılıyor. Ayrıca hükümlüye kelepçe uygulamasını yapmamız için ise mahkeme kararı gerekiyor. Cihazlar kişilerin nokta olarak nerede bulunduklarını izleme merkezine bildirir. İhlal olursa izleme merkezi kişileri uyarır" şeklinde konuştu.

“SAMSUN İLK 3 ARASINDA”

Elektronik kelepçe sayısında Samsun'un ilk 3 arasında olduğunu söyleyen Denetleme Memuru Erkan Keleş, "Türkiye genelinde 600 civarında elektronik kelepçe var. Kelepçelerin en çok olduğu ilk 3 ilin içindeyiz. Elektronik kelepçede 3 farklı tür cihaz var. Bunlardan biz sadece alkolmetre cihazını kullanmıyoruz. Çünkü Samsun'da böyle bir talep yok" açıklamasında bulundu.

Düzenlenen toplantıya ayrıca Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Tercan ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü personelleri katıldı.