Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) avukatları, Samsun'da polis gözetiminde işyerlerini gezerek internet, televizyon, radyo ve müzik setinden işyerinde müzik dinleten esnafları mahkemeye verdi.

Merkezi İstanbul'da bulunan MÜYAP telif haklarını ihlal eden esnaf hakkında dava açıyor. Samsun'da MÜYAP avukatları, Samsun Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte esnafı denetledi. Lokanta, kafeterya, dernek, kulüp ve mağazalarda yapılan denetimlerde 25 gün içinde 86 esnaf hakkında tutanak tutularak telif haklarını ihlal edip işyerlerinde müzik dinlettiği için dava açıldı. 5846 Sayılı Yasa kapsamında telif haklarıyla ilgili yapılan denetimlerde haklarında tutanak tutulup dava açılan esnaf ise şaşkına döndüklerini söylediler. MÜYAP avukatları denetim yaptıkları işyerlerinde önce çalınan müziğe kayıt altına alıp daha sonra seslendiren sanatçı veya müzik şirketi ile telefonla görüşüp MÜYAP'a üye olmaları halinde yasal işlem başlattığı öğrenildi.

Samsunlu 40 yıllık ayakkabıcı esnafı Adnan Beken, işyerine gelen görevlilerin tutanak tuttuğunu belirterek, esnafın mağdur edilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

15 yıllık esnaf olan ve takı dükkanı işleten Hasan Köseoğlu, kendisi hakkında da tutanak tutulduğunu belirterek, eğer gerek olursa eşinin müzik öğretmeni olduğunu, eşine türkü söylettirip işyerinde bunu çalacağını ileri sürerek, MÜYAP'a asla üye olmayacağını söyledi.

7 yıldır giyim mağazası sahibi Hüseyin Kara ise, "Esnaf zaten zor durumda. Satışlar yok gibi. Bir de müzik yayını kesilirse perişan oluruz" şeklinde konuştu.

MÜYAP'a üye olan esnafların ise telif haklarını ödediği için müzik yayının serbest olduğu öğrenildi.