Aynı sofrada oturmuş, aynı ekmeği bölüşmüş, aynı görül dilini konuşuyor olmak bizleri birbirimize, özellikle de şu sorunlu havzada daha çok sorumlu hale getiriyor. Biz bu coğrafyada sadece aynı dili konuşan insanlar olarak değil, aynı tarihi, aynı medeniyeti aynı mazi ve istiklali paylaşanlar olarak da kader ortaklarıyız. Bu geniş coğrafya üzerinde toprağa dökülen her bir damla gözyaşı bizim hepimizin ortak acısının ifadesidir” dedi.

Eskişehir Atatürk Stadyumu’nda yapılan “Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti” açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, bütün insanlığın tek bin annenin ve tek bir babanın evlatları olduğunu belirtti. Hazreti Havva ve Hazreti Adem’in çocukları olarak tanışmak, konuşmak ve kucaklaşmak için farklı renklerle, farklı dillerle yaratılmış tek bir yaratıcının kulları olduğumuzu anlatan Erdoğan, “Aynı ailenin, aynı inancın, aynı medeniyet havzasının evlatları olmak bizlere daha çok yakınlaştırıyor. Aynı sofrada oturmuş, aynı ekmeği bölüşmüş, aynı görül dilini konuşuyor olmak bizleri birbirimize, özellikle de şu sorunlu havzada daha çok sorumlu hale getiriyor.

Bizler hepimiz bir elin parmakları kadar birbirine yakın, bir elin parmakları gibi aynı kolun kardeş uzuvlarıyız. Biz bu coğrafyada sadece aynı dili konuşan insanlar olarak değil, aynı tarihi, aynı medeniyeti aynı mazi ve istiklali paylaşanlar olarak da kader ortaklarıyız. Bu geniş coğrafya üzerinde toprağa dökülen her bir damla gözyaşı bizim hepimizin ortak acısının ifadesidir. Tıpkı kardeşler gibi, tıpkı bir ailenin fertleri gibi dertlerimiz, elemlerimiz ve hüzünlerimiz, sevinç ve coşkularımız birdir ve beraberdir. Diller, lehçeler, şiveler, ağızlar faklı olabiliriz, aramıza sınırlar mesafeler girmiş olabilir, ama biz Kazak, Türkmen, Kırgız, Özbek, Tatar, Anadolu Türkü, Balkan Türkü daha niceleri ile aynı beden ve yürekteyiz. Bu coğrafyadaki diğer kardeşlerimiz ile, Kürt, Arap, Acem, Gürcü, Boşnak, Afgan, Arnavut ve Roman ve daha niceleri ile aynı yolun, aynı istikametin, aynı menzilin yolcularımız. İşte onun için, Hacı Bektaş Veli gibi diyorum ki tüm bu geniş coğrafya içinde hep birlikte bir olacağız, iyi, diri olacağız. Yine Yunus Emre gibi diyorum ki yaratılanı yaratandan ötürü seveceğiz.

Allah kardeşliğimizi, muhabbetimizi daim eylesin. Rabbim bizi birbirimizden ayırmasın, ülkelerimizi geniş coğrafyamızı, tüm dünyayı barış huzur refah içinde geleceğe yürütsün” dedi.

“ŞEHİTLERİN KANI YERDE KALMADI”


Konuşmasında, İsrail’in özür dilemesi konusuna da değinen Erdoğan, “2010 yılında Mavi Marmara Gemisi sadece ve sadece Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkmıştır, 9 kardeşimiz şehit oldu. Uluslararasında saldırıya uğradı. Bu saldırıyı sineye çekmedik, boyun eğmedik. Tazminat istedik. Filistin’in ablukadan kalkmasını istedik. Haklı taleplerimiz karşılığında geri adım atmadık. Dün İsrail Başbakanı bizden özür diledi. Ben de Türk halkı olarak özrünü kabul ettim. Tazminat talebi de kabul edildi. Ablukanın kaldırılacağına karşı söz verildi. Hak yerini bulmuştur. Mavi Marmara şehitlerimizin kanı yerden kalmamıştır. Onlar şahadet mertebesine ulaşmıştır. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, Filistin in haklı mücadelesi bir kez daha yücelmiştir. Filistinli kardeşlerimize selamlarımızı yolluyorum. Milletim adına şahsım adına yolluyorum” diye konuştu.

ESKİŞEHİR’E YENİ STAD YAPILIYOR


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının, diğer tüm kurum ve kuruluşlara 2013 yılı boyunca Eskişehir’de yapacakları faaliyetlerde başarılar diledi. 2013’de Türk Dünyası Kültür Başkentliği yapacak Eskişehir’in en iyi şekilde bu görevi yapacağını bildiğini anlatan Erdoğan, “Eskişehir’de, Odunpazar’ında 28 Mayıs 2011 yaptığımız mitingde müjdeyi vermiştik. Bugün yeni bir müjdeyi de bu anlamlı törenle açıklamak istiyorum. Eskişehir’e yeni bir stat kazandırmada hazırlıkları tamamladık. Haziran ayında inşallah stadın temelini atıp, inşaatı başlatıyoruz. 33 Bin kişi kapasiteli, UEFA standartlarındaki stadı Eskişehir’e kazandırıyoruz. 107 milyon artı KDV ile yapılacak bu stat Eskişehir’e hayırlı olsun diliyorum. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Eskişehir farklı kültürü ile Türk dünyasını başkentini ziyasıyla hak ediyor. Eskişehir Selçuklu devletine şahitlik etmiş şehirdir. Eskişehir Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna şahitlik etmiş şehirdir. Eskişehir herkesin tanıdığı Hoca Nasrettin’in, Yunus Emre’nin şehridir. Bu şehir hoşgörünün, sevginin şehirdir. Eskişehir 2013 yılında Türk dünyasının başkenti olarak Yunus Emre’nin. Hoca Nasrettin’in verdiği mesajları en üst seviyede iletecektir” dedi.