Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan’ın, Sakarya Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası’nın Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada artık engellilerin özel halk otobüslerinde ücretsiz taşınmayacağını söylemesi tepki çekti. Sakaryalı engelli vatandaşlar SESOB’a tepki göstermek amaçlı SESOB önünde eylem yaptı.

Başbakan'ın talimatı ile çıkan düzenlemeyle engelli, gazi ve 65 yaş üstü yaşlı vatandaşlar için yapılan Bakanlar Kurulu’nda Vazife malullüğü kapsamında şehit olanların çocukları, anne-babaları, gazi olanların, muharip gazilerin çocukları ve anne babaları da toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak’ ifadelerine rağmen, ücretsiz seyahat haklarının elinden alınması engellileri üzdü. Engelli vatandaşlar seslerini yetkili yerlere duyurabilmek için SESOB önünde eylem yaptı.

Sakarya Ortopedik Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Selim Özen yaptığı konuşmada, “Geçen günlerde yapılan Sakarya Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası’nın Olağan Genel Kurulu’nda konuşan SESOB Başkanı Hasan Alişan, 'Özel halk otobüslerinin sorunları var, belediyede bizlerde zarar görmemeliyiz' dedi. 'Sakatları ve sakat refakatçilerini ücretsiz taşıyamayacaklarını' söyledi. Sayın Hasan Alişan ulaşımın herkes için fırsat eşitliği ilkesi içinde eşit bir vatandaşlık hakkı olduğunu bilmiyor sanırım, kaldı ki ayrımcılık yapmakta bir suçtur” dedi.

Ücretsiz seyahat yasasını çıkaranın kendileri olmadığını, Başbakanın talimatı ile çıktığını ve kendisine engelliler olarak teşekkür ettiklerini söyleyen Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasayı çıkaran biz engelliler değiliz. Sayın Başbakanımızın talimatı ile çıktı kendisine engelliler olarak teşekkür ediyoruz. Ücretsiz seyahatle Başbakan’ımızın ifadelerini sizlere aynen aktarıyorum; Bakanlar Kurulu’muzda Vazife malullüğü kapsamında şehit olanların çocukları, anne-babaları, gazi olanların harp malullerin, muharip gazilerin çocukları ve anne babaları da toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak. Devlet demiryollarında bu vatandaşlar ücret ödemeden seyahat edebilecek. Engelli kardeşlerimiz demiryollarının, deniz yollarının şehir içi ve dışı hatlarında ücretsiz seyahat edecek. Ağır engelli kardeşlerimizin yanında bir refakatçi de bu hizmetten yararlanacak. 65 yaş üstü vatandaşlarımız demiryolları, İETT ve deniz yollarında Türkiye genelinde ücretsiz seyahat edecek. Belediyeler arasındaki farkı kaldırıyoruz. Saat uygulaması yok. Dileyen dilediği saatte bu hizmetten yararlanacak. Dede ile torun, nine ile torun arasındaki ulaşım engelini kaldırıyor, sevenleri birbirine kavuşturuyoruz, yolcu yolunda gerek.”

Özen, Başbakan'ın talimatıyla yapılan yasal düzenlemeyi görmezden gelerek ayrımcılık ve insan hakkı ihlali yapan BM Engelli Hakları Sözleşmesine aykırı davranan SESOB Başkanı Hasan Alişan ve Meslek Odası üyelerini, Başbakana, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan’ı Ayşenur İslam ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’e şikayet etti.

SESOB tarafından engellilerin yasal haklarının hiçe sayıldığını kaydeden Özen, valilik bünyesinde kurulan 'İzleme ve denetleme komisyonu' üyelerinin şehirde ilk önce minibüs ve özel halk otobüslerini denetlemelerini istedi.

"Biz sizi sırtımızda değil ama tekerlekli sandalyelerimizle bedava taşırız" diyen Özen, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bizler yüzünden oluşan mağduriyetleriniz ve zararlarınızı giderebilmek doğrultusunda engelli bireyler olarak sosyal sorumluluk bilinci içinde hareket ederek, bundan sonra meslek odası üyeleriniz sizleri minibüsçü esnafımızı ve özel halk otobüsü esnafını, biz engelli bireyler olarak ücretsiz taşımak için modern araçlarımız olan tekerlekli sandalyelerimiz ve akülü araçlarımızla destek olacağız. Biz sizi sırtımızda değil ama tekerlekli sandalyelerimizle bedava taşırız.”