Konya polisinin 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı silah kaçakçılığı operasyonunda gözaltına alınan 17 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Operasyon kapsamında 30 bin adet kurusıkı tabanca ile 10 bin tüfek ele geçirilmişti.

Konya merkezli 8 ilde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunun 2012 yılında Ürdün’e giden geminin Aden körfezinde aranıp bisküvi kutularında 2 bin 500 kaçak silahın bulunmasıyla başladığı öğrenildi. Kaçak silahların bulunmasıyla birlikte Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve istihbarat birimleri çalışma yaptı. Yapılan çalışmada silahların Konya’nın Beyşehir İlçesi’ne bağlı Üzümlü Beldesinde K. T’ye ait silah fabrikasında üretildiği iddia edilirken, silahların bulunduğu kutuların ise M.B’nin dış ticaret şirketi üzerinden gönderildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Kaçakçılık Daire Başkanlığı, Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 1,5 yıl süren bir çalışmaya başladı. Polisler, dış ticaret yapan M. B’yi araştırdığında daha önce K.T’ye ait silah fabrikasında çalıştığı ve bir süre önce ayrılıp ithalat ile ihracat yapan bir şirket kurduğunu belirledi. Şirket üzerinden sürekli yurt dışına ve yurt içine kurusıkı tabancayı resmi olarak gönderen M.B’nin, ilk defa bisküvi sevkıyatı olarak gösterdiği kutulardan kaçak silah çıktığını öğrenen polise, M.B., kendisinin bisküvi ihracatı yaptığını, silahları koymadığını söylediği öğrenildi.

Takibe devam eden polis ekipleri, 10 ayrı sevkıyatta Türkiye'de üretimi yasak olan yivleri farklı , kolaylıkla tabancaya çevrilebilen kuru sıkı süsü verilmiş 30 bini tabanca, 10 bini tüfek olmak üzere 40 bin silahı mobilya ve elektrik malzemelerinin bulunduğu kutularda ele geçirdi. Silahların Ürdün, Libya, Suriye ve Mısır gibi ülkelere gönderilmeye çalışıldığı ileri sürüldü. Polis, silahlara el koyarken 4 gün önce Konya’nın Beyşehir ilçe merkezli, İstanbul, Hakkari, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Balıkesir ve Antalya’da eş zamanlı operasyon düzenlenerek 20 kişiyi gözaltına alındı. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bugün sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerden 17’si suç örgütü kurma, silah kaçakçılığı, ateşli silahlar kanununa muhalefet, sahte evrak düzenleme suçlarından dolayı Beyşehir Adliyesi’ne sevk edildi.