Manisa’nın Akhisar ilçesi Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma Davasının 11. duruşması 50 günlük aradan sonra başladı. Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü, 6’sı tutuklu 46 sanıklı davanın duruşması sabah saat 09.30’da madenci yakınlarının katılımı ile başladı.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı başkanlığında başlayan 11. duruşmada ilk olarak 262 sayfadan oluşan bilirkişi raporu üzerine tarafların beyanları alınacak. Taraftarın beyanlarının ardından mahkemenin bilirkişi raporuna ek rapor alıp almaması beklenecek.
Duruşma öncesi davanın görüldüğü Akhisar Belediyesi Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonu önünde bulunan Şehit Murat Öztürk Caddesi 163 Sokak üzerinde bazı sivil toplum örgütleri ve Soma Madenci aileleri yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması yapan Sosyal Haklar Derneği Ege Bölge Temsilcisi Kamil Kartal davanın bugün 11. duruşmasının yapılacağını ve bugün de bilirkişi raporlarının tartışılacağını ve muhtemelen davanın da Aralık ya da Şubat ayında bitmiş olacağını iddia etti. Az da olsa inadına bıkmadan usanmadan katillerden hesap sormaya devam ettiklerini ifade eden Kamil Kartal, “Bu davanın sonucu sadece katledilmiş 301 madenciye, anneleri babaları, eşleri ve çocukları ki Türkiye’de iş cinayetlerine her sene yaklaşık 2 bine yakın insanın katledildiği kurban gittiği kişilere de önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Maden sektöründe bu dava sonucu eğer gerçekten hak, hukuk, adalet uygulanırsa buradan çıkacak olan karar maden sektöründe çalışan madencilerin yaşamlarını yeniden düzenleyen işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasının da önünü açacaktır. Tam 29 ay oldu, yarın 29.ayın 13’ünde yani yarın öğlen saat 15.00’de burada anma töreni yapılacaktır. Bu duruşmada tahminen Cuma’ya kadar sürecektir” dedi.
(İHA)