Lingual ortodonti olarak da bilinen görünmez diş teli uygulaması, dişlerdeki bozuklukların düzeltilmesi için yapılır. Teller, dişlerin iç kısmına yerleştirilerek yapılan bu uygulamada, tellerin kişinin görünüşünü etkilemesi engellenir. Bu yüzden tercih edilen bir yönemdir. Ayrıca birçok açıdan avantajlıdır. Fakat lingual ortodonti uygulamasında ağızda kalıcı yaralar olmaması için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. 

Görünmez Diş Teli Nasıl Yapılır?

Uygulamanın yapılması için öncelikle ortodontik bozuklukların tespit edilmesi gerekir. Bu bakımdan, muayene uygulamanın ilk aşamasıdır. Eğer dişlerin yapısında bir bozukluk söz konusuysa, kişinin ağız ve diş yapısına uygun lingual tel tasarımı yapılır. Sonrasında ise braketler ve teller dişlerin iç yüzeyine yapıştırılır.

Teller takıldıktan sonraki süreçte ise dişlerin gelişimi düzenli olarak takip edilir. Eğer uygulama doğru yapıldıysa dişlerdeki şekil bozukluğu zamanla ortadan kalkacaktır. Tedavinin tam anlamıyla bitmesi 1 ile 2,5 yıl arasında sürebilir. Bu süreçte iyileşme görülürse teller çıkarılabilir. 

Görünmez Diş Teli Yara Yapar Mı?

Bütün ortodonti uygulamalarında olduğu gibi lingual ortodontide de ağızda yaralar oluşabilir. Bu tedavi sürecinde görülebilen olağan bir durumdur. Özellikle dilde yaralar oluştuğu görülebilmektedir. Rutin tedavide oluşan yaralar kısa süre içinde geçecektir. Fakat yaraların kalıcı olmaması için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.

Hastanın uygulama sonrasında beslenmeye dikkat etmesi gerekir. Sert, yapışkan ve yoğun çiğneme gerektren besinler yaraların açılmasına ve kalıcı hâle gelmesine sebep olabilir. Simit, çiğ sebze, sert hamur işleri, fındık, lokum gibi besinlerden bu süreçte kaçınılması elzemdir. Ayrıca içinde çekirdeği bulunan zeytin, üzüm gibi besinler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tüketilmelidir. Bu süreçte haşlanmış sebze, balık, pirinç, yumuşak ekmek ve köfte gibi çiğnemesi daha kolay besinler tüketebilirsiniz. 

Diş fırçalama da hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Bu süreçte dişlerinizi mutlaka düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Küçük başlı diş fırçası kullanmak daha avantajlı olacaktır. Diğer yandan yemek artıklarının teller ile diş arasına kaçmasını önlemek için diş ipi kullanılması da gerekir.

Görünmez Diş Teli Yaraları Kalıcı Mıdır?

Belirtildiği gibi, yaralar rutin olarak görülebilir. Fakat hastanın uygulama sonrasındaki beslenmesi ve ağız bakımı da önemlidir. Diğer yandan, kalıcı yaraların oluşmaması için uygulamanın da titizlikle yapılması gerekir.

Görünmez Diş Teli Tedavisi

Lingual ortodonti uzmanı Caner Balta tarafından verilen görünmez diş teli uygulamasından yararlanarak dişlerinizdeki ortodontik şekil bozukluğunu düzeltebilirsiniz. Etkili bir uygulamayla dişlerinizi ideal şekline kavuşturmak için https://www.canerbalta.com/’u ziyaret ederek Caner Balta Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.