Ayrıca embriyo transferi sonrası dönem de oldukça etkilidir. Transfer sonrasında embriyonun anne adayının rahmine tutunması ve yerleşme kanaması belirtileri belli başlı semtomlar gerekir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde kilit noktayı embriyo transferi oluşturur.

Tüp Bebekte Embriyo Transferi Nasıl Yapılır

Tüp bebek tedavisinde son aşama olan embriyo transferi için her hastaya ayrı bir muamelede bulunmak gerekir. İmplantasyon ve gebeliğin oluşması için embriyo ile anne adayının rahim içinin uyumlu olması gerekir. Bu nedenle tüp bebek merkezinin ve tedaviyi yapacak doktorun doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Ortalama 5-10 dakikalık işlem sonucunda transfer gerçekleştirilmiş olur ve anne adayına anestezi uygulanmaz. Embriyo transferi sonrası rahim içine tutunma daha kolay olsun diye enjeksiyon ve fitil yardımıyla hormon takviyesi yapılır. Bu hormonlar anne adayının rahim içini desteklemek için kullanılır. Desteklemek için kullanılan ilaçlara gebeliğin onuncu haftasına kadar devam edilir. Adet kanaması görülüp tedavinin olumsuz sonuçlandığı anlaşıldığında tedaviye devam edilmez. Gebeliğin meydana gelip gelmediğini anlamak için embriyo transferinden 12 gün sonra test yapılır.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin yapılacağı gün kadının yaşı, tedavi geçmişi, elde edilen embriyonun sayısı ve embriyo kalitesine göre değişmektedir. Transfer işlemi için abdominal ultrason gözlemlenmesi yapılır. Bu nedenle embriyo transferi işlemi için anne adayının idrar torbası dolu olmalıdır. Öncelikle spekulum yardımıyla rahim ağzı vizualize edilir. Rahim ağzı tıbbı temizlenmeden geçtikten sonra transfer işlemi yapılır. Embriyo transferi sonrası anne adayı kısa bir süre dinlendirilir ve taburcu edilir. Böyle tüp bebek tedavisi sonuçlandırılmış olur. Tedavinin işe yarayıp yaramadığı ise transferden 12 gün sonra yapılacak gebelik testi ile anlaşılır. Anne adayları bu süreçte tutunmaya dair belirtiler hissedebilir bunlar arasında İmplantasyon kanaması yada bir diğer ismiyle yerleşme kanaması belirtileri embriyonun rahim duvarını parçalayarak oluşturduğu kanama erken hamilelik sinyalleri arasındadır.

[su_service title="Yerleşme Kanaması Nedir?" icon="icon: mail-forward" icon_color="#F65293" size="20"]6-12 günlük döllenmiş yumurtanın anne adayının rahim duvarına tutunmasıyla oluşan implantasyon kanaması tıbbi müdahale gerektirmeyen hafif kanama veya lekelenme sürecidir. [/su_service]

Tüp Bebekte Embriyo Transferi Süreci

Embriyo transferinden sonraki ilk günde embriyo hücresi 6-8 parçaya bölünür. Bölünden sonra büyümeye ve gelişmeye devam eder. Transferden sonraki üçüncü günde blastosist kabuğundan çıkar ve dördüncü günde rahime tutunmaya başlar. Transferden sonraki beşinci günde blastosist rahim zarının içine yuva yapmaya başlar. Embriyo transferi sonrası rahme tutunma böylece başlamış olur. Transferden sonraki sekizinci günde hcg hormonu salınıma başlar. On birinci gün tamamlandığında hCG hormon düzeyi gebeliğin anlaşılması için yeterli miktarda gelir. Bu nedenle tüp bebek tedavilerinde gebelik testi için aceleci davranmamak gerekir. Daha erken uygulanan testlerden alınan sonuç yanıltıcı olabilir. 12.günde yapılan testin pozitif olması durumunda iki hafta sonra ultrason görüntülemesi yapılır. Gebelik kesesinin oluşmasına bakılır.

Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gereken durumların başında sigaradan uzak durmak gelir. Tedaviye başlanıldığı andan itibaren mümkün mertebe sigara dumanına dahi maruz kalmamak gerekir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar transfer sonrasında embriyonun anne adayının rahmine tutunmasını zorlaştırır. Transfer işlemi sonrasında uzun istirahat gerekli değildir. Anne adayı günlük rutinine devam etmelidir. Ancak çok efor gerektiren işlerden ve ağır sporlardan uzak durmak gerekir.

Kaynak: tupbebe.net